x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

08 Ian 2009   •   00:00

8 ianuarie 2009



MARSILIA, SUB ZĂPADĂ DUPĂ 22 DE ANI
Pentru prima dată din 1987, Marsilia, al doilea oraş ca mărime din Franţa, a fost acoperit miercuri de zăpadă, scrie AFP.
Atât locuitorii săi, cât şi autorităţile au fost luaţi prin surprindere, zăpada provocând haos în traficul urban şi în cel aerian. Din cauza lipsei substanţelor antiderapante şi a utilajelor de deszăpezire, în două departamente accesul la circulaţia rutieră a fost oprit, circulaţia camioanelor a fost interzisă în trei departamente, traficul automobilelor a fost perturbat, iar aeroportul Marseille-Marignane a fost închis. În centrul oraşului nu mai circulau nici autobuzele, nici tramvaiele, iar municipalitatea le-a cerut locuitorilor să rămână acasă. Mulţi dintre ei au preferat să profite de stratul de zăpadă de până la 15 centimetri grosime şi de această "vacanţă" oferită de autorităţi, ca să se distreze.  Tinerii şi copiii au coborât cu schiuri şi snow-board-uri de la basilica Notre-Dame de la Garde până în Vieux-Port, iar alţii s-au repezit să fotografieze zăpada afânată de pe terasele cafenelelor, pentru a imortaliza acest fenomen rarisim pentru zona lor.

ROMÂNIA A ÎNARMAT ISRAELUL
România figurează printre principalii trei exportatori europeni de armament către Israel în 2007, scrie publicaţia  EUObserver, citată de Mediafax.
Statele membre UE au exportat armament în valoare de 200 de milioane de euro către Israel în 2007, arată un raport oficial. Potrivit acestuia, în anul 2007, 18 state europene au autorizat 1.018 licenţe privind vânzarea de armament către Israel, în valoare de 199.409.348 euro. Franţa a emis licenţe de export în valoare de 126 de milioane de euro, Germania, în valoare de 28 de milioane, iar România, de 17 milioane de euro.
În acelaşi an, au fost exportate arme uşoare şi muniţie în valoare de 12 milioane de euro către Israel din Bulgaria, Germania, Polonia, România şi Marea Britanie, iar alte tipuri de arme uşoare, în valoare de 23,5 milioane de euro, au fost exportate de Cehia, Germania, România şi Slovenia. De asemenea, Belgia, Franţa şi România au trimis Israelului avioane sau echipamente pentru avioane în valoare de 18,5 milioane euro.

OBAMA ÎNVAŢĂ DIN SUCCESUL PREDECESORILOR SĂI
Barack Obama, preşedintele ales al SUA,  a declarat că doreşte că înveţe din acţiunile de succes întreprinse de predecesorii săi, scrie presa americană.
Viitorul locatar de la Casa Albă ­ primul preşedinte de culoare din istoria Americii – i-a avut miercuri, la masă, pe fosţii preşedinţi George Bush – tatăl şi fiul – Bill Clinton şi Jimmy Carter, în cadrul unei reuniuni extraordinare, înainte de învestirea sa oficială, ce va avea loc la data de 20 ianuarie.  Obama a declarat că vrea să înveţe "din reuşitele lor", când a fost întrebat ce speră să înveţe din succesele şi eşecurile lui George W. Bush şi ale predecesorilor săi cu care urma să dejuneze. "Domnii prezenţi aici înţeleg foarte bine toate probleme, cât şi posibilităţile inerente ale funcţiei (de preşedinte). Posibilitatea de a primi sfaturile lor, sfaturile lor bune şi prietenia acestor bărbaţi este ceva extraordinar pentru mine şi sunt foarte recunoscător faţă de fiecare", a declarat Obama. "Mesajul pe care cred că îl împărtăşim toţi este că vrem să reuşiţi", i-a spus, la rândul său, lui Obama, George Bush, care îi va preda ştafeta.  "Toţi cei care au deţinut această funcţie înţeleg că acest post transcende nivelul individual, şi, ca şi ţării, vă dorim tot ce este mai bun", a încheiat preşedintele în exerciţiu.

×
Subiecte în articol: externe milioane valoare