x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

08 Dec 2008   •   00:00

8 decembrie 2008



HILLARYLAND
Fosta Primă Doamnă a Statelor Uni­te, Hillary Clinton, a sugerat că va aduce la Departamentul de Stat o parte dintre colaboratorii din campanie. Vestea a produs îngrijorare în echipa preşedintelui ales, Barack Oba­ma, comenta Sunday Telegraph. "Hillaryland" va în­cerca să controleze situaţia iar membrii acestuia devin "uneori parano­ici", se îngrijorează unii din echipa Oba­ma care se tem că Hil­lary va provoca neînţelegeri.

CONTRA NATO
Insurgenţi înarmaţi au atacat, ieri dimineaţă, un depozit NATO din apropiere de Peshawar (Pakistan). Au fost incendiate 65 de camioane care asigurau aprovizionarea trupelor din Afganistan şi un paznic a fost ucis, a relatat AFP.

JAPONEZ
Preşedintele ales al SUA, Barack Oba­ma, va numi la conducerea ad­ministraţiei pentru veterani un general în rezervă de origine ja­po­ne­ză. Potrivit AFP, Eric Ken Shinseki (62 de ani) a fost primul general ame­ri­can cu patru stele de origine asiati­că din istoria SUA. În 2003 l-a avertizat pe secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, asupra necesităţii trimiterii a cel puţin 500.000 de militari în Irak.

OBAMA FACE AUTOSTRĂZI PENTRU A RELANSA ECONOMIA
Preşedintele-ales al SUA, Barack Obama, s-a angajat, în alocuţiunea radiofonică de sâmbătă să realizeze cele mai mari investiţii în infrastructură (autostrăzi şi poduri) din anii ’50 încoace şi să dezvolte accesul la internet, a transmis AFP. Aceste două măsuri se înscriu în planul de relansare a economiei pe care Obama s-a angajat să îl aplice din momentul învestirii sale în funcţie, 20 ianuarie 2009, plan care va permite crearea a 2,5 milioane de locuri de muncă.

CHINA, FURIOASĂ DUPĂ DISCUŢIILE SARKOZY − DALAI LAMA
China a transmis Franţei un protest oficial ferm după întâlnirea de sâmbătă dintre preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi Dalai Lama, a anunţat duminică televiziunea chineză CCTV, adăugând că ambasadorul francez la Beijing a fost convocat de autorităţile chineze, a relatat AFP. Sarkozy s-a întâlnit cu Dalai Lama la Gdansk, unde a participat la ceremoniile organizate la împlinirea a 25 de ani de când fostul lider al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a primit Premiul Nobel pentru Pace. În primăvara acestui an, Sarkozy s-a declarat "şocat" de măsurile luate de Beijing în Tibet. Au urmat câteva săptămâni de manifestaţii antifranceze, în principal împotriva magazinelor Carrefour din China.
   
IRANUL A TESTAT O NOUĂ RACHETĂ
Iranul a testat cu succes duminică o nouă rachetă maritimă în cursul exerciţiilor militare desfăşurate în Marea Omanului, a informat AFP, citând agenţia Fars. Racheta de tip Nasr-2 (Victorie) a atins o ţintă amplasată la 30 de kilometri. Fars nu a oferit detalii. Teheranul anunţă frecvent testarea a noi arme, dar experţii străini îşi exprimă de multe ori rezervele. În ultimii ani, regimul islamist a multiplicat anunţurile de acest fel, în contextul în care SUA şi Israelul nu au exclus posibilitatea utilizării forţei pentru a constrânge Iranul să renunţe la programul nuclear.
   
CEA MAI BĂTRÂNĂ MAMĂ DIN LUME
O septuagenară din India a născut o fetiţă după ce a urmat un tratament de fertilizare in vitro, devenind astfel, probabil, cea mai bătrână mamă din lume, a relatat Mediafax, citând Times of India. Rajo Devi, din satul Alewa, din districtul Haryana, a născut o fetiţă sănătoasă săptămâna trecută, în urma fertilizării in vitro, care a fost realizată la Centrul Naţional al Fertilităţii din Hisar. Femeia şi soţul ei, Bala Ram (72 de ani), erau blamaţi social, pentru că de 50 de ani nu aveau copii. "Rajo Devi şi Bala Ram au venit la centru pentru tratament, iar transferul embrionului s-a făcut la 19 apilie, la data de 28 noiembrie Devi dând naştere unei fetiţe. Copilul cântăreşte 1.500 de grame şi este sănătos", a spus medicul Anurag Bishnoi. O femeie din România, Adriana Iliescu, lector universitar pensionat, a deţinut recordul de cea mai bătrână femeie care a născut în anul 2006, la vârsta de 67 de ani.

TURIŞTI UNGARI, SUSPECTAŢI DE AMENINŢARE TERORISTĂ

Doi medici ungari, aflaţi în vacanţă în India, au fost interogaţi de serviciile antiteroriste locale, după ce în camera lor de hotel din Agra au fost găsite însemnări privind un posibil atac asupra hotelului, a relatat ieri online cotidianul The Hindu. Personalul hotelului găsise însemnarea respectivă în cartea de telefon din camera unde stătuseră cei doi. Poliţia şi serviciile antiteroriste le-au cerut celor doi mostre cu scrisul de mână. Ancheta preliminară nu a descoperit nici un indiciu. Cei doi medici făceau parte dintr-un grup de 16 turişti care veniseră din Pakistan şi au plecat vineri spre Bombay.
       
PRIMARUL DIN AMSTERDAM VREA SĂ INCHIDĂ VITRINELE CU PROSTITUATE
Municipalitatea din Amsterdam a anunţat că vrea să reducă la jumătate numărul coffee-shop-urilor − barurile unde se poate fuma canabis – şi al vitrinelor cu prostituate din centrul istoric, pentru a preveni creşterea ratei criminalităţii, a relatat AFP. Olanda, care tolerează prostituţia şi consumul de droguri uşoare, a interzis recent vânzarea de ciuperci halucinogene şi unele oraşe au închis coffee-shop-urile. Acum, municipalitatea din Amsterdam vrea să păstreze doar 240 din cele 482 de mini-buticuri în vitrinele cărora stau prostituatele în Cartierul Roşu. 

O FEMEIE DIN BANGLADESH OBLIGATĂ SĂ SE CĂSĂTOREASCĂ
O femeie din Bangladesh, Humayra Abedin, medic în Marea Britanie, a fost sechestrată în Bangladesh din august de părinţii ei care au ignorat hotărârea instanţei supreme din Dhaka, care le cerea să îşi elibereze fiica, a relatat The Independent. 
Singurul copil al lui Mohammed Joynal Abedin, un om de afaceri pensionat, şi al soţiei sale, casnice, Abedin (33 de ani) s-a pregătit în Bangladesh pentru a deveni medic, iar în 2002 a venit în Marea Britanie pentru studii la Leeds University. Familia sa musulmană s-a supărat după ce ea s-a împrietenit cu un hindus din Bangladesh pe care l-a cunoscut la Londra. Din luna mai, părinţii au încercat să o ţină departe de el şi au forţat-o să se căsătorească cu un străin. Apoi, familia a păcălit-o să se ducă în Bangladesh, spunând că mama ei este grav bolnavă. Însă i-a luat paşaportul şi a sechestrat-o din 5 august. De atunci ea a fost bătută, supusă la agresiuni psihologice şi i s-a refuzat orice contact cu avocaţii şi cu prietenii. Ar fi fost chiar internată într-un spital psihiatric la cererea părinţilor ei, care au insinuat în intanţă că relaţia ei cu un hindus este un semn de boală mintală. 
Poliţia a lansat o anchetă în iunie, după ce, în mai, femeia fusese sechestrată în apartamentul său de mama şi de unchiul acesteia, care veniseră în vizită. Cazul ei a fost preluat şi de Interpol.
În primele nouă luni ale anului, autorităţile britanice care se ocupă de căsătorii forţate au fost contactate de 1.308 persoane. Unitatea a ajutat direct 388 din acestea. Majoritatea victimelor britanice implică familii care provin din Asia de Sud, dar sunt cazuri care au legătură cu ţări precum Somalia, Nigeria sau Arabia Saudită.

×
Subiecte în articol: externe