x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

16 Dec 2008   •   00:00

NOUA TRĂDARE
Guvernul rus a trimis Parlamentului un proiect de lege care extinde definiţia actelor de trădare şi riscă să se adauge arsenalului represiv aflat la dispoziţia puterii, scrie AFP. Conform proiectului, trădarea este definită drept “un act îndreptat împotriva securităţii Federaţiei Ruse, inclusiv a ordinii constituţionale, a suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi de stat. În prezent, legislaţia rusească defineşte trădarea drept “act criminal având drept scop subminarea securităţii externe” a Rusiei.



GRECII, ÎN STRADĂ
Peste 1.000 de tineri au protestat luni la prânz în faţa sediului poliţiei din centrul Atenei, faţă de moartea adolescentului ucis de un poliţist la 6 decembrie, scrie AFP. Alte manifestaţii au avut loc şi în provincie. Trei mitinguri ale liceenilor au blocat traficul pe mai multe artere ale capitalei. Una dintre aceste manifestaţii a avut loc în faţa închisorii din cartierul Korydallos, soldându-se cu lansări de cocteiluri Molotov şi gaze lacrimogene între poliţie şi tineri. Anterior, circa 1000 de tineri şi militanţi de stânga s-au adunat la Palatul Justiţiei aşeptând audierea celor şase tineri reţinuţi în urma incidentelor de la sfârşitul săptămânii trecute. “Solidaritate cu ostaticii statului”, era scris pe o pancartă care a fost afişată în faţa a circa 50 de poliţişti.

MII DE IRAKIENI CER ELIBERAREA ZIARISTULUI CARE A ARUNCAT CU PANTOFII ÎN BUSH
Mii de irakieni au demonstrat luni pe străzile din Bagdad, cerând eliberarea din închisoare a unui jurnalist care a aruncat cu pantofii în preşedintele Bush, fără a-l lovi, şi 200 de avocaţi s-ar fi oferit să-l apere gratuit pe atacator, au transmis agenţiile de presă. Totodată, conducerea postului tv al-Baghdadia, unde este angajat Muntadar al-Zaidi, a solicitat eliberarea acestuia. Oficialii irakieni au afirmat însă că incidentul este "ruşinos", iar guvernul irakian a cerut ca postul tv să prezinte scuze oficiale. Muntadar al-Zaidi este anchetat pentru a se determina dacă a fost plătit să-şi arunce pantofii în preşedintele George W. Bush şi să îl jignească numindu-l "câine" în timpul unei conferinţe de presă, duminică, la Bagdad. A numi "câine" o persoană şi arătarea tălpii pantofilor către aceasta reprezintă mari ofense în societatea arabă. Luni, Khalil Doulaimi, un fost avocat irakian al lui Saddam Hussein, a afirmat că pregăteşte apărarea ziaristului, insistând că cel puţin 200 dintre colegii săi, între care şi americani, îşi oferă gratuit serviciile, a informat AFP. O asociaţie caritabilă prezidată de fiica preşedintelui libian Muammar Kadhafi, Aicha, şi-a anunţat luni decizia de a-l decora cu "ordinul curajului" pe jurnalistul irakian.

ACORD DE RETRAGE DIN IRAK, CARE INCLUDE ŞI ROMÂNIA
Forţele britanice se vor retrage din Irak până la sfârşitul lui iulie 2009, în baza unei propuneri care, fapt "umilitor", pune la un loc trupele din Marea Britanie cu alte cinci contingente, inclusiv din România, El Salvador şi Estonia, a relatat cu năduf The Times în ediţia electronică. Potrivit unui acord între Statele Unite şi Irak, armata americană se va retrage în trei ani. Acordul cu Marea Britanie şi cu celelalte ţări a fost calificat de consilierul pentru securitate naţională al Irakului, Muwafaq al-Rubaie, ca o "miniînţelegere pentru şase entităţi". Guvernul irakian are posibilitatea de a solicita anumitor efective să rămână pentru a colabora la îndeplinirea anumitor sarcini.

NAVE DE RĂZBOI RUSEŞTI ÎN CUBA
Trei nave de război ruseşti se vor deplasa în Cuba în perioada 19-23 decembrie pentru prima oară de la prăbuşirea URSS, în cadrul unei serii de escale ce marchează revenirea prezenţei ruseşti în Caraibe, a anunţat luni Igor Dîgalo, purtător de cuvânt al Marinei ruse, citat de AFP. Vasele sunt Amiral Ciabanenko şi două nave de aprovizionare, Ivan Bubnov şi SB_406, care au încheiat luni  vizita în Nicaragua. Dmitri Medvedev, primul preşedinte rus care a vizitat Cuba în ultimii opt ani, a pus accentul la 28 noiembrie pe relansarea parteneriatului economic şi militar cu fostul aliat din timpul războiului rece.
      
O UZBECĂ SUSŢINE CĂ ARE 128 DE ANI
O femeie din Uzbekistan susţine că are 128 de ani şi că este cea mai în vârstă persoană din lume, a informat RIA Novosti, citată de Mediafax. Potrivit Ministerului de Interne uzbec, Tuty Yusupova s-a născut în 1880, a lucrat la construcţia unui canal timp de mai mulţi ani şi a primit medalia Shukhrat de la preşedintele ţării, Islam Karimov. Un purtător de cuvânt al administraţiei locale a spus că în 2008 femeia a împlinit 128 de ani. Potrivit grupului de cercetare Gerontology, Maria de Jesus dos Santos din Portugalia are 115 ani şi este cea mai în vârstă persoană din lume.

FRAUDĂ DE MILIOANE LA ALHAMBRA
Palatul Alhambra din Granada, Spania, perlă a arhitecturii islamice, a fost fraudat cu opt milioane de euro, în urma unei afaceri cu bilete, care ar fi implicat membrii personalului, agenţii de turism, un ghid şi filiala unei bănci importante, a anunţat The Independent în ediţia online. Aproximativ 50 de persoane sunt implicate în această fraudă, ce ar fi produs o criză vecină cu falimentul şi care a constat în emiterea în decursul a trei ani a 800.000 de bilete neautorizate sau falsificate. Alhambra, simbolul medieval al dominaţiei maurilor în Spania, atrage turiştii, fortăreaţa fiind vizitată de aproximativ trei milioane de persoane anual.
   
MINISTRU OSTATIC ÎN TIMPUL UNUI JAF
Secretarul de stat irlandez pentru Afaceri Europene, Dick Roche, a fost ţinut ostatic luni dimineaţă în timpul unui jaf armat într-un hotel din Dublin, fiind ulterior eliberat, a anunţat poliţia irlandeză, citată de AFP. Trei bărbaţi, dintre care unul era înarmat, l-au reţinut ostatic pe Roche împreună cu alţi clienţi şi angajaţi ai Hotelului Druids Glen Marriott.


ÎMPUŞCAT CU… ARBALETA
Un om de afaceri rus a fost împuşcat în gât cu o arbaletă în timp ce se urca într-o maşină şi a fost internat într-un spital din Moscova, a informat RIA Novosti, citată de Mediafax. Directorul unei companii de investiţii în construcţii, în vârstă de 54 de ani, a fost împuşcat dintr-o maşină, la ieşirea din sediul firmei, în momentul în care se urca în maşina unui prieten. "Nici nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Am simţit o izbitură, apoi am văzut că-mi curge sânge", a povestit omul de afaceri. Poliţia nu a reţinut deocamdată nici o persoană şi nu a identificat maşina din care s-a tras. (Mihaela Mătăchiţă)

×
Subiecte în articol: externe luni