x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Dec 2008   •   00:00

29 decembrie 2008



SEZONIERI ÎN MAREA BRITANIE
Numărul muncitorilor sezonieri din Marea Britanie proveniţi din România şi Bulgaria va creşte cu aproape un sfert în 2009, a anunţat portalul Worcester News. În baza Schemei privind muncitorii sezonieri din agricultură (SAWS), studenţii din Europa de Est primesc vize temporare de lucru pentru a ajuta la culesul fructelor şi legumelor. Recent, Guvernul britanic a restrâns aplicarea acestei scheme doar la studenţii din România şi Bulgaria. Numărul de muncitori sezonieri români şi bulgari admişi în baza SAWS va fi de 21.250, ca parte a planului Guvernului de a deschide treptat accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa britanică a muncii. (MFM)

CUTREMUR ÎN BULGARIA

Un cutremur cu magnitudinea 5 grade pe scara Richter, produs în Marea Egeee, la graniţa dintre Turcia şi Grecia, a fost resimţit în noaptea de duminică spre luni în sudul Bulgariei, a relatat site-ul Novinite.com. Epicentrul a fost localizat la 300 de kilometri de capitala Sofia. Seismul a fost resimţit la Kurdjali, Haskovo, Plovdiv şi Sofia, dar nu există informaţii privind existenţa vreunei victime. Peste 40 de replici de mică intensitate au fost înregistrate ulterior.    Intensificarea activităţii seismice în ultimele luni a determinat mulţi experţi să afirme că Bulgaria ar putea fi ameninţată de un cutremur puternic în viitorul apropiat. Cel mai puternic seism produs pe continentul European, de 7,9 grade pe scara Richter, s-a produs în 1904, în sud-vestul Bulgariei. Zonele din nord-est şi central-nordice, precum şi unele din sudul Bulgariei şi capitala Sofiă prezintă riscuri seismice ridicate. (MFM)

LAURA ŞI CONDI APĂRĂ BILANŢUL ADMINISTRAŢIEI BUSH
Cele două femei apropiate preşedintelui american George W. Bush, soţia sa, Laura, şi secretarul de Stat, Condoleezza Rice, au apărat bilanţul acestuia şi au respins criticile care au calificat mandatul lui Bush ca fiind cel mai prost din istoria Statelor Unite, relatează AFP. "Generaţiile viitoare vor începe să îi mulţumească preşedintelui pentru ceea ce a făcut", a apreciat Rice în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CBS. "Această adminsitraţie va fi considerată bună şi voi aştepta judecata istoriei, nu pe cea a titlurilor din presă", a continuat ea. Întrebată de Fox News, Laura Bush a răspuns: "Cred că va fi judecat de istorie şi vom vedea acest lucru mai târziu". (MFM)
    

×
Subiecte în articol: externe