x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

23 Feb 2009   •   00:00

23 februarie 2009



SPIONAJ
Serviciile de informaţii britanice MI5 au descoperit că mai multe ţări, inclusiv România, şi-au intensificat acţiunile de spionaj de la începutul crizei economice. Potrivit Sunday Express online, printre aceste ţări figurează România, China, Rusia, Siria, Coreea de Nord, Serbia, Bulgaria, Franţa şi Germania. (MFM)

ROMÂNI ATACAŢI
Doi români au fost răniţi prin împuşcare sâmbătă, în oraşul spaniol San Sebastian de los Reyes, şi se află în stare gravă, a anunţat Poliţia, citată ieri de Madridiario, în pagina electronică. Unul dintre români, în vârstă de 33 de ani, prezenta răni la nivelul toracelui, fiind în stare foarte gravă. Celălalt a fost rănit în zona feţei, necesitând interveneţie chirurgicală. Agresorul este un cetăţean spaniol care a fost reţinut. Românii fuseseră angajaţi de agresor pentru realizarea unei lucrări. (MFM)

ATENTAT LA CAIRO
Un turist francez a fost ucis şi 18 persoane rănite, majoritatea turişti, într-o deflagraţie lângă o cafenea din bazarul Khan el-Khalili, cartier turistic din Cairo, a relatat AFP. "A fost un dispozitiv exploziv, probabil o grenadă de mână", a spus un responsabil din poliţia egipteană. (MFM)

MINA UCIGAŞĂ

73 de mineri au murit într-un accident produs într-o mină din provincia chineză Shanxi (nord), a anunţat agenţia China Nouă, citată de AFP. Circa 436 de persoane se aflau în mină în momentul accidentului, numeroşi mineri rămânând blocaţi în galerie. Majoritatea răniţilor au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon. Acesta este cel mai grav accident de la cel soldat cu moartea a 105 persoane în decembrie 2007, după o explozie într-o mină din Shanxi. (MFM)

PROPUNERE
Liderul partidului Likud (dreapta), Benjamin (Bibi) Netanyahu, însărcinat cu formarea noului guvern israelian, doreşte ca formaţiunea centristă Kadima a lui Tzipi Livni să participe la un cabinet "cât mai larg posibil". "Înţelegem să formăm un guvern cât mai larg posibil", a afirmat la radioul militar israelian deputatul Likud Sylvan Shalom, înaintea întrevederii de după-amiază dintre Netanyahu şi Livni, potrivit AFP. Shalom şi-a exprimat speranţa că şi Partidul Muncii al lui Ehud Barak se va ralia unui astfel de guvern. Kadima a obţinut 28 de locuri la alegerile de la 10 februarie, faţă de cele 27 ale Likud. Iniţial, Livni a afirmat că doreşte să rămână în opoziţie decât să cauţioneze echipa Netanyahu. Dar anturajul o presează să asculte pro­punerile lui Bibi. (MFM)

MOARTE SUSPECTĂ
Un bărbat a fost reţinut după ce o profesoară din Irlanda de Nord a murit într-un atac în România, ale cărui circumstanţe nu au fost clarificate, a informat BBC News.
Jenny Buchanan, din Jordanstown, mamă a doi copii, se afla în vizită la nişte prieteni români. Soţul său, medicul Ian Buchanan, a spus că a fost informat joi de moartea soţiei sale. Femeia lucra la Liceul Glengormley, iar conducerea instituţiei a caracterizat-o drept "o profesoară afectuoasă şi devotată". Jenny Buchanan a murit marţea trecută, însă nu se ştie în ce moment al zilei. Ea se afla într-un mic sat din estul ţării, la graniţa cu Republica Moldova. Autorităţile au reţinut, deocamdată, un suspect. Bărbatul are 46 de ani şi va fi interogat. Ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie a confirmat că investighează moartea unui cetăţean britanic în România. (MFM)

CARDURI FALSE
Două turiste românce au fost arestate sâmbătă în Hua Hin, Thailanda, după ce au folosit carduri bancare false pentru a extrage bani de la un bancomat din oraş, a informat The Nation.
Cristina Marinela Budău, de 22 de ani, şi Iuliana Hogaş, de 21 de ani, aveau 140 de carduri false în camera lor de hotel din Thailanda. Ele au mărturisit că au fost plătite cu puţin peste 200 de euro de un prieten din Marea Britanie pentru a retrage bani cu ajutorul cardurilor false, pe care apoi să-i transfere în contul bărbatului. Femeile foloseau cardurile false în Hua Hin încă de la 15 februarie. Banca Comercială Thailandeză urmează să verifice dacă toate cele 140 de carduri au fost folosite. Tinerele au venit în Thailanda de la Londra şi urmau să se întoarcă în Marea Britanie la 26 februarie. Ele au mai fost în Thailanda în octombrie, noiembrie şi decembrie. Poliţiştii suspectează că cele două ar fi furat peste 650.000 de euro. (MFM)                       

CONSUM DE ALCOOL
Luxemburg este ţara cu cel mai mare consum de alcool pe locuitor ­ 15,6 litri, fiind urmată de Irlanda, Ungaria şi Republica Moldova.
Potrivit bbc.co.uk, care citează un studiu realizat de compania Nielsen referitor la consumul de produse alcoolice pe plan mondial, volumul de alcool consumat pe cap de locuitor în Luxemburg este cel mai mare din lume. În Irlanda, consumul este de 13,7 litri pe locuitor, iar în Ungaria de 13,6 litri. Republica Moldova se regăseşte în acest top pe locul al patrulea, cu o medie de 13,2 litri, urmată de Cehia, cu 13 litri, Croaţia şi Germania, cu 12 litri, Rusia cu 10,3 litri şi Statele Unite cu 8,6 litri de alcool. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe litri