x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

02 Mar 2009   •   00:00

2 martie 2009



PREZUMŢII
O turbulenţă creată de un avion de mari dimensiuni ar putea fi cauza accidentului în care a fost implicată
o aeronavă a Turkish Airlines la Am­sterdam, a afirmat Asociaţia piloţilor turci, citată de ediţia online a cotidianului Hurriyet. Asociaţia a anunţat că dispune de informaţii conform cărora un avion de tip Boeing 757 aterizase pe aeroportul Schiphol din Amsterdam cu numai două minute înainte de accident. Avionul Boeing 737-800 al Turkish Airlines, cu 135 de persoane la bord, a aterizat forţat la Amsterdam, nouă persoane fiind ucise şi alte 80 rănite.

TRIBUNAL LA HAGA
Ieri, la Haga, a fost inaugurat Tribunalul special pentru Liban, care va judeca persoanele suspectate că au comis atacuri teroriste în această ţară, dar şi pe asasinii fostului premier Rafic Hariri. Tribunalul a fost înfiinţat la 10 iunie 2007, în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, respectă prevederile Codului penal libanez şi are un mandat de trei ani, care poate fi însă prelungit.

CHIRIE PENTRU ARMATĂ
Casa Regală britanică închiriază câteva dintre apartamentele pe care le folosea odinioară prinţesa Diana, scrie presa britanică. Potrivit unor documente, apartamentul de la Pala­tul Kensington este închiriat de Şeful Statului Major al Armatei britanice, generalul Richard Dannatt. Casa Re­gală obţine din această "afacere" 108.408 de lire sterline pe an, iar banii sunt folosiţi pentru întreţinerea reşedinţelor regale.

LANSARE PE ORBITĂ
La sfârşitul anului viitor, China va lansa pe orbită primul element dintr-o viitoare staţie spaţială. Este vorba de modulul Tiangong-1 sau "Palatul Celest-1", care se va conecta cu o navetă Shenzou-8 în 2011. Modulul Tiangong-1, care cântăreşte 8,5 tone, a fost conceput pentru a le oferi astronomilor un mediu de lucru sigur, unde vor putea să locuiască şi să efectueze cercetări ştiinţifice în lipsa gravitaţiei. China urmează să plaseze pe orbită mai multe astfel de module, care vor fi asamblate ulterior, pentru a forma prima ei staţie semipermanentă din spaţiu.

VICTIMĂ A BAE
Alfons Mensdorff-Pouilly a fost arestat preventiv ieri. Consultantul austriac este bănuit de spălare de fonduri în valoare 13 milioane de euro pentru constructorul aeronautic britanic BAE, în cadrul unui contract pentru vânzarea de avioane militare suedeze către Cehia, informează AFP. Autorităţile britanice, suedeze şi cehe anchetează un contract în valoare de 60 de miliarde de coroane cehe (2,34 miliarde de euro), încheiat în 2001 şi anulat ulterior, semnat de BAE şi Saab, pentru livrarea a 24 de avioane de vânătoare Gripen către armata cehă.

×
Subiecte în articol: externe