x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Mar 2009   •   00:00

3 martie 2009



AMPRENTA PE VOT
Parlamentarii italieni refuză instalarea unui nou sistem de vot bazat pe amprenta digitală a fiecărui ales, transmite BBC. Sistemul ar elimina situaţiile în care unii parlamentari votează atât în nume propriu, cât şi pentru colegii absenţi. Numai că aleşii de la Roma resping proiectul, aducând argumente care de care mai fanteziste. Unii spun că vor fi nevoiţi să petreacă prea mult timp în sala de şedinţe, motiv pentru care li se propune "înfiinţarea" de pauze de cafea care să îi ajute să mai elimine stresul, iar alţii aduc în discuţie problema invadării intimităţii. (Irina Cristea)

PROBE DISTRUSE
Peste 90 de înregistrări ale unor interogatorii avându-i drept subiecţi pe suspecţi de terorism au fost distruse de CIA. Într-o scrisoare adresată de un procuror american judecătorului însărcinat cu acest dosar se arată că agenţia americană nu a dat publicităţii informaţii complete despre distrugerea materialelor. Potrivit AFP, care a obţinut o copie a scrisorii semnate de procurorul Lev Dassin, este vorba despre 92 de înregistrări. Anul trecut, în decembrie, directorul CIA, Michael Hayden, recunoştea că agenţia a distrus în 2005 mai multe materiale înregistrate în 2002. Imaginile demonstrau, printre altele, că anchetatorii apelau la tehnici de interogare controversate. (I.C.)

O NOUĂ CORTINĂ DE FIER
Ţările est-europene au avertizat, la summitul de la Bruxelles, că mii de şomeri s-ar putea îndrepta către statele occidentale, în timp ce o nouă Cortină de Fier desparte bogaţii de săraci în interiorul UE.
Cotidianul The Times, ediţia electronică, a relatat luni că posibilitatea ca unele dintre economiile mai mari postcomuniste să se prăbuşească a condus la solicitări privind un fond de salvare de 190 de miliarde de euro, duminică, la summitul UE de la Bruxelles. Ferenc Gyurcsany, liderul ungar, a vorbit deschis despre spectrul unui colaps în Europa de Est şi crearea unei noi Cortine de Fier între ţările bogate şi cele sărace din UE. (MFM)

PROTEST EUROVISION
Zeci de militanţi pro-Kremlin au protestat luni la Moscova faţă de piesa aleasă de Georgia pentru concursul Eurovision, pe care manifestanţii o consideră "o insultă" la adresa Rusiei şi a premierului Vladimir Putin.
Mitingul a fost organizat în apropiere de ambasada Georgiei, de către tineri din cadrul mişcării Molodaia Gvardia (Tânăra Gardă). Protestatarii sunt nemulţumiţi de melodia formaţiei Stephane & 3G care se intitulează "We don't want put in", un joc de cuvinte care include numele premierului rus.
Concursul Eurovision va avea loc la Moscova în luna mai. (MFM)

TRADUCERE
Un grup de voluntari chinezi traduc neautorizat fiecare număr al săptămânalului britanic The Economist, o acţiune riscantă în condiţiile în care autorităţile chineze au interzis apariţia publicaţiei în China încă din 2002.
Potrivit ediţiei online a New York Times, în fiecare zi, fanii chinezi realizează traduceri neautorizate ale unor produse ale culturii occidentale, precum serialul "Heroes" sau romanele din seria Harry Potter. Un grup de chinezi, care activează sub numele Eco Team, a început să traducă The Economist şi, o dată la două săptămâni, scot două numere ale revistei pe site-ul lor. Dar chiar şi pentru Eco Team, unele subiecte rămân inabordabile, cele privind Taiwanul, Tibetul, protestele de la Tiananmen. (MFM)

ASASINAT DE MILITARI
Preşedintele din Guineea-Bissau, Joao Bernardo Vieira, a fost asasinat luni, de militari, la câteva ore după un atentat soldat cu moartea şefului Statului Major al armatei, Tagme Na Waie, a anunţăt un oficial militar de rang înalt.
"Preşedintele Vieira a fost ucis de armată în momentul în care încerca să fugă din casa atacată de apropiaţi ai şefului Statului Major Tagme Na Waie. Preşedintele a fost ucis de gloanţele trase de aceşti militari", a declarat căpitanul Zamora Induta, responsabil de relaţiile externe ale armatei, citat de AFP. Induta l-a acuzat pe şeful statului că ar fi fost unul dintre principalii responsabili de moartea lui Tagme, rivalul preşedintelui. Joao Bernardo Vieira (69 de ani) s-a aflat 23 de ani la conducerea Guineei-Bissau, situată în vestul Africii, între Senegal şi Guineea. (MFM)

TRANZIŢIE CU CĂNTEC/EULEX, BLOCATĂ DE SÂRBI
Un grup de sârbi a constrâns misiunea Uniunii Europene în Kosovo, EULEX, să amâne primul proces în faţa unei instanţe locale din Mitroviţa, oraş divizat etnic, cerându-le judecătorilor internaţionali să nu aplice legile din Kosovo independent, scrie AFP. Judecătorii, procurorii şi alţi membri ai personalului tribunalului, toţi sârbi, au blocat toate intrările în clădire, împiedicând astfel EULEX să ţină primul său proces acolo. Misiunea europeană, formată din aproximativ 2.000 de persoane, a fost mobilizată în Kosovo, după declararea unilaterală a independenţei fostei provincii sârbe, pentru a asigura tranziţia nolor instituţii kosovare.

EŞEC/SPION KGB, REFUZAT DE FINLANDA
Un rus care susţine că a fost recrutat de servicile secrete FSB pentru a culege informaţii din tabăra opoziţiei ruse condusă de fostul campion mondial la sah, Gari Kasparov, nu a primit azil politic din partea Finlandei. Aleksandr Novikov susine că în perioada 2006-2008 a fost plătit de către serviciile secrete ruse (FSB) cu câte 300 de dolari pe lună, pentru a-i furniza informaţii despre activităţile mişcării Frontului Cetăţenesc Unit, condus de Kasparov, şi mai ales despre manifestaţiile pe care acesta le pregătea. Novikov a făcut aceste dezvăluiri în lune februarie, anul trecut, când se afla în Danemarca, în vizită. Apoi a ajuns în Finlanda, unde a cerut azil politic, iar acum, autorităţile finlandeze i-au respuns cererea, motivând că nu au "suficiente probe" care să ateste cele spuse de Novikov. Rusul se află acum în oraşul Ravaniemi şi a declarat că se teme să se întoarcă în ţara lui din cauza represaliilor. FSB a refuzat să facă, deocamdată, orice comentariu despre cazul lui Novikov.

URME ŞTERSE/CIA A DISTRUS ÎNREGISTRĂRI VIDEO CU INTEROGATORII ANTITERORISTE
Judecătorul care se ocupă de dosarul interogatoriilor antiteroriste a fost informat printr-o scrisoare trimisă de către un procuror din cadrul administraţiei americane că CIA a distrus până acum 92 de înregistrări video cu interogatorii antiteroriste. Numărul dovezilor distruse este mult mai mare decât cel pe care CIA îl recunoscuse anterior. Procurorul Lev Dassin a mai precizat în scrisoarea sa că CIA poate identifica înregistrările distruse. În luna decembrie, directorul CIA, Michael Hayden,  recunoscuse că CIA a distrus, în 2005, mai multe înregistrări video, datând din 2002, cu interogatorii în care anchetatorii le-au aplicat suspecţilor de terorism metode de anchetă controversate.

GAZA/BANI, NU SOLUŢII
Comunitatea internaţională a promis un ajutor în valoare de 4,5 miliarde de dolari pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, afectată de riposta israeliană la atacurile cu rachetă ale extremiştilor palestinieni. La sfârşitul reuniunii de luni, din Egipt, de la Sharm-el-Sheik, şeful diplomaţiei egiptene anunţa ajutorul de 4,5 miliarde de dolari oferit de comunitatea internaţională pentru reconstrucţia fâşiei Gaza şi pentru relansarea economiei palestiniene. Tot cu acest prilej, comunitatea internaţională a făcut presiuni asupra Israelului de a redeschide, cât mai curând, punctele de trecere de la frontiera cu Fâşia Gaza. Nici o soluţie pentru o pace durabilă nu a fost însă discutată în cadrul reuniunii din Egipt.

AMENINŢAT/GLONŢ PENTRU SARKOZY

Un membru al UMP din Franţa, Jacques Blanc, a primit o scrisoare anonimă, care conţinea mai multe ameninţări şi un glonţ. În scrisoare erau menţionate mai multe nume de politicieni, în frunte cu cel al şefului statului, Nicolas Sarkozy. Erau ameninţaţi cu moartea şi Alain Juppe şi miniştrii Rchida Dati şi Michelle Alliot-Marie. Blanc, citat de Le Figaro, a declarat că este pentru prima oară când primeşte ameninţări cu moartea şi că scrisoare este, cel mai probabil, "opera unui nebun".

CONDAMNARE/POLITICIAN GERMAN, CONDAMNAT PENTRU UCIDERE LA SCHI
Premierul conservator al landului german Turingia a fost condamnat pentru ucidere din culpă pe o pârtie de schi din Austria. Dieter Althaus a fost inculpat pentru ucidere din neglijenţă. El a lovit din greşeală o schioară slovacă, de 41 de ani,  în luna ianuarie, la intersecţia a două pârtii din staţiunea austriacă Riesneralm. Beata Christiandl, care nu purta cască, a fost lovită grav la cap şi a murit la spital. Althaus, a suferit şi el traumatisme cranio-cerebrale în urma loviturii, deşi purta cască şi, după ce a ieşit din comă, a spus că nu îşi mai aminteşte nimic despre accident. Procurorii l-au acuzat că nu a respectat regulile de circulaţie ale schiorilor pe pârtie şi, în loc să vireze la dreapta, cum ar fi trebuit, a intrat pe cealaltă pârtie, unde s-a ciocnit cu femeia slovacă.

×
Subiecte în articol: externe