x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

28 Mar 2009   •   00:00

28 martie 2009



ISZTOIKA, ELIBERAT ŞI EL
Tribunalul din Roma a decis să-l elibereze şi pe Loyos Isztoika, românul care, alături de Karol Racz, fusese, iniţial, suspect principal în cazul violului din Parcul Caffarella. Isztoika nu mai era acuzat de viol, după efectuarea testelor ADN, ci de calomnie şi autocalomnie. El a spus că a violat-o pe fată, împreună cu Karol Racz, ca apoi să-şi retragă mărturia.

Acuzaţia de calomnie s-a datorat faptului că a susţinut că a fost bătut de poliţiştii români detaşaţi în Italia şi obligat să recunoască violul. Carmen Pleşa

SUSPECT TPI, ÎN KENYA
Poliţia din Kenya a reţinut joi un bărbat despre care se presupunea că ar avea legături cu o anchetă realizată de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, informează AFP. Iniţial, s-a vehiculat varianta că suspectul ar fi ori Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, ori Goran Hadzici, fost lider al sârbilor din Croaţia.

Potrivit AFP, care citează "surse bine informate de la Belgrad", persoana arestată, la Mombasa, este un cetăţean german. Bărbatul a declarat Poliţiei kenyene că este un investitor străin cu interese în industria hotelieră. Oficiali ai Tribunalului Penal Internaţional au confirmat, tot pentru AFP, că persoana arestată nu este nici Mladici, nici Hadzici.
Anca Aldea

ISZTOIKA, ELIBERAT ŞI EL
Tribunalul din Roma a decis să-l elibereze şi pe Loyos Isztoika, românul care, alături de Karol Racz, fusese, iniţial, suspect principal în cazul violului din parcul Caffarella. Isztoika nu mai era acuzat de viol, după efectuarea testelor ADN, ci de calomnie şi autocalomnie. El s spus că a violat-o pe fată, împreună cu Karol Racz, ca apoi să-şi retragă mărturia. Acuzaţia de calomnie s-a datorat faptului că a susţinut că a fost bătut de poliţiştii români detaşaţi în Italia şi obligat să recunoască violul.
Carmen Pleşa

BULGARIA / Şuţii se întorc acasă
Cei mai cunoscuţi hoţi de buzunare din Bulgaria, care au colindat până acum pe meleagurile Europei, se întorc acasă, anunţă presa de la sud de Dunăre. Şuţii s-au specializat, peste hotare, şi în furtul de cărţi de credit şi acum îşi încearcă norocul şi în ţara natală. Poliţia, scrie publicaţia online Standart News, a pus deja ochii pe o bandă de hoţi, dar nu are suficiente dovezi împotriva pungaşilor. Cu toate acestea, zeci de plângeri au ajuns pe birourile poliţiştilor, venite de la oameni care au căzut victime ale acestor infractori.
Anca Aldea

MAREA BRITANIE / Beţivii Europei

Adolescenţii britanici sunt printre cei mai mari beţivi din Europa, se arată într-un studiu dat publicităţii de tabloidul Daily Mail. Potrivit ziarului, cel puţin jumătate din britanicii cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani au probleme cronice din cauza viciului băuturii. Studiul a arătat că, în ultima lună, majoritatea dintre aceşti tineri, cei mai mulţi dintre ei fete, au consumat cinci sau mai multe pahare de băuturi alcoolice cu orice ocazie.
Anca Aldea

CECENIA / Operaţiunea antitero a Rusiei, la final
Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a cerut serviciului de securitate să ia în calcul finalizarea operaţiunilor antiteroriste din Cecenia, pe motiv că întregul climat din această regiune "s-a normalizat în mare măsură", informează AFP. Într-o declaraţie transmisă la televiziunea de stat, liderul de la Kremlin insistă că este nevoie de luarea unei decizii în această direcţie, mai ales că "viaţa în Cecenia revine la normal şi clădiri moderne sunt în prezent în faza de construcţie". Aşa-numita operaţiune antiteroristă în Cecenia a fost mandatată de Boris Elţîn, cu câteva luni înainte să demisioneze. După căderea URSS, regiunea a fost zguduită de două războaie între forţele ruse şi separatişti şi, potrivit Kremlinului, situaţia în Cecenia s-a ameliorat în ultimii ani, de când a venit la putere pro-rusul Ramzan Kadîrov.
Anca Aldea

MĂSURI DE AUSTERITATE LA NEW YORK TIMES

Directorul executiv al New York Times Co., Bill Keller, a anunţat bugetul pe anul curent, care prevede reducerea temporară a salariilor cu 5% timp de nouă luni pentru majoritatea angajaţilor de la cotidianul New York Times. Potrivit site-ului NYTimes.com, sindicatul angajaţilor, Newspaper Guild, a fost rugat să accepte noile condiţii salariale pentru a evita disponibilizarea a circa 60 sau 70 de angajaţi din cei 1.300 care lucrează în redacţia New York Times. Pe de altă parte, vor fi disponibilizaţi 100 de angajaţi de la departamentul de business. Keller a mai anunţat că va fi diminuat cu 10% până la 15% bugetul alocat freelancerilor. Totodată, s-a introdus obligativitatea a 10 zile de concediu fără plată pentru cei mai mulţi dintre jurnaliştii de la New York Times, personalul administrativ şi angajaţii de la Boston Globe, neafiliaţi la grupuri sindicale. Veniturile din publicitate ale companiei au scăzut cu 13,1% în 2008, iar în primele luni ale anului în curs a fost mai rău, au spus oficialii companiei. Luna trecută, miliardarul mexican Carlos Slim a anunţat că va împrumuta New York Times cu 250 de milioane de dolari, primind în schimb un pachet de acţiuni de 16,3%. Recent, New York Times Company a vândut 21 de etaje din sediul său din New York contra sumei de 225 de milioane de dolari pentru a-şi plăti o parte a datoriilor.
 Mihaela Mătăchiţă

CERNOMÎRDIN, NEMULŢUMIT DE MODERNIZAREA GAZODUCTELOR UCRAINENE
Declaraţia semnată de Ucraina şi UE la 23 martie, la Bruxelles, privind modernizarea reţelei ucrainene de gazoducte este absurdă, a declarat ambasadorul rus la Kiev, Viktor Cernomârdin, potrivit paginii electronice a RIA Novosti. "Dacă vă interesează opinia mea, am impresia că un surd şi un orb au semnat un document fără a-i cunoaşte conţinutul", a precizat diplomatul rus citat de agenţia UNIAN. Reţelele ucrainene de gazoducte, principala cale de transport a gazului rus către Europa, datează din perioada sovietică. În urma conflictului ruso-ucrainean, care a privat Europa de gaze timp de trei săptămâni, UE a propus finanţarea modernizării reţelei gazoductelor ucrainene. Cernomîrdin a fost în anii '90 şeful uriaşului gazier rus Gazprom.
 Mihaela Mătăchiţă

RUSIA A DEPĂŞIT GREUL CRIZEI ECONOMICE

Rusia a ieşit din perioada cea mai grea a crizei economice, în condiţiile în care retragerile de capital au încetat, iar investitorii se orientează din nou către bursa de la Moscova. Declaraţia aparţine vicepreşedintele băncii centrale a Rusiei, Alexei Uliukaiev, citat de Reuters. Uliukaiev a indicat că acum situaţia este stabilă, iar investiţiile directe din străinătate continuă. Într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times, preşedintele Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia, a preconizat că în sectorul bancar local vor fi înregistrate sute de falimente, din cele 1.200 de companii financiare operaţionale în prezent.
  Mihaela Mătăchiţă
    

UN GERMAN, ARUNCAT LA GUNOI

Un bărbat care dormea într-o benă de gunoi a fost grav rănit vineri dimineaţă, fiind aruncat într-un camion care colecta resturile menajere, a relatat AFP, citând poliţia germană. Gunoierii au oprit presa hidraulică ce compresa deşeurile în camion atunci când au auzit strigătele bărbatului. Întâmplarea s-a petrecut în centrul oraşului Paderborn, la nord-est de Koln. 
Mihaela Mătăchiţă

×
Subiecte în articol: externe new york york times york times