x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Mai 2009   •   00:00

18 mai 2009

GERMANIA / Terorişti de la Guantanamo, ţinuţi la distanţă
Ministrul german al Apărării, Frank-Walter Steinmeier, refuză să răspundă afirmativ cererii Statelor Unite de a primi, pe teritoriul Germaniei, nouă prizonieri de la închisoarea Guantanamo, pe care americanii au amenajat-o special pentru teroriştii din Afganistan şi Irak. Soarta celor nouă prizonieri - toţi chinezi de etnie uighură ­ stă acum în negocierile pe care Washingtonul şi Berlinul trebuie să le poarte. Steinmeier nu s-a opus ideii ca ţara "să adopte" prizonieri de la Guantanamo, dar, în acest caz, el este reticent pentru că nu vrea ca ţara sa să-şi strice relaţiile cu regimul de la Beijing, scrie pagina online a publicaţiei Der Spiegel. Potrivit jurnaliştilor germani, Steinmeier ar dori să evite situaţia în care Beijingul ar cere extrădarea acestor prizonieri, care aparţin principalei minorităţi musulmane din China. (A.A.)


RÂPIRE / Cântăreaţa de operă cu fulgi verzi a dispărut
Un papagal, care ştie să cânte arii de operă celebre, a dispărut din oraşul său natal Schwabing (centrul Germaniei). Koko este o femelă a unei specii amazoniene, are 36 de ani şi cunoscută pentru vocea şi memoria sa, dar şi pentru că l-a făcut "nemernic" pe edilul Münchenului, Christian Ude. Stăpâna papagalului, Nathalia Ruth, spune că pasărea a fost răpită şi promite o recompensă de 500 de euro pentru regăsirea ei. (A.A.)

ATENA: EXPLOZII ÎN ORAŞ

Patru explozii au fost auzite astăzi în Capitala Greciei, poliţia suspectând că autorii acestor atacuri fac parte din grupuri anarhiste sau de extremă-stânga. Prima explozie a avut loc înaintea orei locale 01:00 (01:00, ora României), în faţa concesionarului Suzuki din Kypseli, la trei kilometri de centrul Atentei, avariind două maşini. Alte două dispozitive au fost declanşate aproape simultan în faţa unui magazin de uniforme militare şi a unei firme de securitate al cărei sediu se află la periferia de nord a Atenei. După două ore, un dispozitiv similar a explodat în faţa unui concesionar Skoda, provocând un incendiu şi avariind trei autoturisme. Incidentul a avut loc la Holargos, la periferia de nord-est a capitalei elene. Ulterior, au fost detonate cartuşe de gaz în faţa unei firme care comercializează sisteme de securitate şi a unui magazin pentru vânători. Miniatentatele cu cartuşe cu gaz sunt frecvente în Grecia şi vizează deseori concesionari de automobile, bănci sau reprezentanţe diplomatice, informează Agenţia France Presse, citată de Mediafax.


KUWEIT: FEMEI ÎN PARLAMENT
Alegătorii kuwetieni au scris istoria, acordând şanse reale femeilor de a câştiga în cursa pentru legislative. Patru femei au fost alese în Parlamentul kuweitian în urma scrutinului de sâmbătă. În total au fost 16 femei (dintr-un total de 210 candidaţi) înscrise în cursă. Candidatele liberale Aseel al-Awadhi şi Rula Dashti, ambele cu studii în Statele Unite, se numără printre cei zece deputaţi aleşi într-una dintre cele cinci circumscripţii electorală. Alte două femei, Massuma al-Mubarak şi Salwa al-Jassar, tot absolvente ale unor universităţi americane, au câştigat în alte două circumscripţii. Awadhi (40 de ani) este titulară a unui doctorat la Universitatea din Texas şi profesor de filosofie politică la Universitatea din Kuweit, informează The Times. Dashti, doctor în economie la Universitatea Jon Hopkins din SUA şi preşedinte al Societăţii economice din Kuweit, a militat pentru egalitate şi drepturi pentru femei, care reprezintă 54,3% dintre cei 385.000 de alegători. Al-Mubarak, de orientare liberală, a fost prima femeie care a devenit ministru (al Sănătăţii, n.r.) în Guvernul kuweitian, în 2005.

 

COREEA DE NORD: ÎNTÂLNIRE CU JURNALISTELE AMERICANE REŢINUTE
Ambasadorul Suediei în Coreea de Nord, Mats Foyer, s-a întâlnit vineri cu cele două jurnaliste americane arestate în martie de regimul de la Phenian. Potrivit Departamentului american de Stat, citat de BBC, Foyer, care reprezintă şi interesele Washingtonului la Phenian, a avut o scurtă întâlnire cu cele două femei - Euna Lee şi Laura Ling, acuzate pentru intrare ilegală pe teritoriul Coreei de Nord. Lee şi Ling urmează să se prezinte în faţa instanţei la 4 iunie. Autorităţile americane au declarat, în repetate rânduri, că reţinerea jurnalistelor este abuzivă, acuzele aduse celor două fiind nefondate.

 

ALASKA: CUTREMURE ÎN LANŢ
Mai multe seisme, cu magnitudini cuprinse între 5 şi 5,9, s-au produs sâmbătă la sud de Alaska, în largul insulei Kodiak, a anunţat Institutul american de studii geologice USGS. Cel mai puternic cutremur a avut loc la ora 18:22 GMT (21:22, ora României), în Golful Alaska, la 98 de kilometri sud-est de Kodiak, o insulă cu 14.000 de locuitori. Seismul s-a produs la o adâncime de 12 kilometri şi la o distanţă de 560 de kilometri sud-vest de Anchorage, fiind precedat de o serie de alte cutremure cu magnitudini de peste 5 grade pe scara Richter. Cutremurele nu au provocat pagube materiale în zonă, afectată în ultimele zile de mai multe mişcări seismice, a precizat un reprezentant al USGS, citat de AFP.

 

FRANŢA: SCHIMB DE FOCURI LA PARIS
Poliţiştii parizieni s-au confruntat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu mai multe persoane care au deschis focul la periferia Capitalei franceze. Potrivit presei locale, citate de AFP, poliţiştii însoţeau un grup de persoane reţinute, în momentul în care au fost atacaţi cu arme de război într-o "ambuscadă" organizată la o margine a Parisului. În schimbul de focuri nu a existat nici un rănit, au declarat surse concordante, citate de AFP. Ministrul de Interne, Michele Alliot-Marie, a condamnat atacul asupra forţelor de ordine, într-un incident neobişnuit, care a determinat sindicatele poliţiştilor să-şi exprime îngrijorarea faţă de intensificarea violenţelor la periferia capitalei franceze.

 

ELECTORALE: ATAC CU PIETRE
Două autocare înmatriculate la Belgrad, care transportau, spre urnele de vot, alegători croaţi de origine sârbă, au fost atacate cu pietre în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit unor surse locale, citate de AFP, incidentul cu autori necunoscuţi s-a petrecut într-o parcare din Benkovaci. Poliţia a anunţat că autocarele au fost avariate, însă nu au existat victime. Croaţii au votat azi pentru adunările locale şi regionale, într-un scrutin considerat drept un test electoral pentru Partidul Conservator aflat la putere începând din 2003, informează AFP, citată de Mediafax. Un sondaj recent privind popularitatea partidelor politice croate indică o rată de aprobare de 28,9% pentru Partidul Social-Democrat SDP, de Opoziţie, în timp ce Comunitatea Democratică Croată HDZ, aflată la putere, se bucură de sprijinul a 25,3% dintre alegători. Miza scrutinului de azi este reprezentată de consiliile departamentale, dintre care şapte sunt controlate în prezent de HDZ, şi cele din marile oraşe, inclusiv Zagreb, controlate din 2000 de social-democraţi. (A.A.)

 

NEW YORK: EXERCIŢIU ANTITERO
Serviciile de intervenţie din New York au efectuat astăzi un exerciţiu de alertă teroristă la Ground Zero, în zona unde s-au aflat Turnurile Gemene distruse în atacurile de la 11 septembrie 2001. Aproximativ 800 de poliţişti şi pompieri au fost adunaţi la intrarea în tunelul care face legătura între Manhattan şi New Jersey, informează AFP. Forţele de intervenţie simulează consecinţele unei explozii simultane a două bombe într-un tren care circulă prin tunelul de sub râul Hudson. Întreaga zonă a fost blocată, iar locuitorii au fost anunţaţi cu mai multe zile înainte de aplicaţie. Potrivit scenariului, mai multe "bombe" false au explodat la ora locală 8:01 (15:01, ora României), iar după un sfert de oră pompierii echipaţi cu măşti de oxigen au început să pătrundă în staţia situată în subteran. Tunelul a fost umplut cu fum, pentru a simula condiţiile reale.

 

BARACK OBAMA: ATAC LA PREŞEDINTE
19 protestatari au fost arestaţi sâmbătă la Universitatea Notre Dame, în timpul unui miting de protest faţă de prezenţa preşedintelui american, Barack Obama, la ceremonia de absolvire din acest an. Potrivit unor surse din poliţie, citate de CNN, potestatarii nu erau studenţi şi au fost reţinuţi pentru încălcarea proprietăţii private.

 

ARCTIC: ATLAS UNICAT
Autorităţile canadiene au publicat primul atlas geologic complet al Arcticii, informează AFP. În acest volum sunt prezentate, în detaliu, locaţiile zăcămintelor de gaze, de petrol şi de metale preţioase. Atlasul cuprinde 1.222 de hărţi, care pot facilita explorarea minieră, a precizat Marc St-Onge, expert în cadrul Comisiei geologice a Canadei. Toate informaţiile cuprinse în această colecţie au realizate şi adunate de specialişti din Canada, Rusia, Statele Unite, Danemarca, Norvegia, Finlanda şi Suedia, precizează AFP. (A.A.)

×
Subiecte în articol: externe două