x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

23 Mai 2009   •   00:00

23 mai 2009



SCRIITOR ÎN SUA / Român după gratii
Un scriitor român, care trăieşte în Statele Unite din 1999 a fost reţinut pentru că şi-a bătut soţia şi va rămâne după gratii, informează presa de peste Ocean. Potrivit unor surse din poliţie, Leonard Oprea, în vârstă de 55 de ani, a pledat nevinovat la acuzaţiile de violenţă domestică, ameninţare cu violenţă şi obstrucţionarea justiţiei. În noaptea de 10 mai, Oprea a lovit-o cu bestialitate pe consoarta sa, Brigitte Hristea, în vârstă de 42 de ani, şi chiar a ameninţat-o cu moartea, scrie publicaţia online Sun Journal din Maine, SUA. Românul va rămâne după gratii în închisoarea Antroscoggin, pentru că nimeni nu s-a oferit deocamdată să achite cauţiunea de 1.200 de dolari.


EXERCIŢII MILITARE ÎN ISRAEL
Armata israeliană a anunţat organizarea în iunie unei ample simulări de atac cu rachetă, scrie pe pagina de web cotidianul Jerusalem Post. Potrivit ziarului, aceasta va fi cea mai cuprinzătoare simulare a răspunsului de urgenţă la un atac cu rachetă. Evenimentul se va desfăşura la nivel naţional, israelienilor urmând să le fie ordonat să se ascundă în spaţii sigure, în timp ce sirenele se vor auzi în tot Israelul. În ultimele zile, escadroane ale Forţelor Aeriene israeliene au simulat starea de război pe toate fronturile, într-un exerciţiu de apărare, potrivit Canalului 10, citat de Mediafax. Avioane de vânătoare, de transport şi sisteme de apărare antirachetă au fost implicate în acest exerciţiu care a simulat un atac simultan împotriva Israelului atât din sud, cât şi din nord. Ministrul Apărării, Ehud Barak, s-a declarat impresionat pozitiv de exerciţiul din această săptămână: "Avem o forţă aeriană puternică şi acest lucru ne dă un sentiment de siguranţă".

30 DE ZILE DE ÎNCHISOARE PENTRU O AMENINŢARE CU GRENADÂ
Justiţia sârbă a decis în această seară arestarea pentru 30 de zile a bărbatului care a intrat joi în sediul Preşedinţiei sârbe cu o grenadă, ameninţând că o va detona. Potrivit agenţiei de ştiri Tanjug, citată de AFP, o instanţă de judecată a deschis o anchetă în cazul lui Dragan Marici, un bărbat în vârstă de 57 de ani. Marici a mai pus autorităţile pe jar în 2004, când s-a aflat în greva foamei, timp de 80 de zile, în faţa Parlamentului sârb, pentru a contesta o hotărâre juridică pronunţată în favoarea companiei aeriene naţionale sârbe (JAT) care, potrivit bărbatului, i-ar datora mai multe zeci de milioane de dolari.


LOBBY PENTRU ROMÂNI
Olanda ar trebui să deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari, a anunţat Bert Bakker, preşedintele Asociaţiei agenţiilor internaţionale pentru ocuparea forţei de muncă (VIA). Potrivit paginii de web a cotidianului NRC Handelsblad, Olanda ar trebui să ia în calcul şi reformarea sistemului de permise de muncă. "Este îngrozitor că o astfel de exploatare poate exista. Sistemul actual al autorizaţiilor de muncă pentru muncitorii români şi bulgari îi face complet dependenţi de angajatorul lor. El trebuie să depună cerere pentru permisul de muncă şi deseori le face muncitorilor cele mai absurde solicitări", a declarat Bakker, fost parlamentar în Legislativul olandez. El a făcut referire în discursul său la exploatarea unor muncitori români care lucrează la o fermă de sparanghel, unde conaţionalii noştri sunt taxaţi cu 100 de euro pe lună pentru taxe administrative, adică pentru a le obţine un număr pentru asigurările sociale, un lucru "care se rezolvă printr-un singur telefon". Potrivit unui raport de săptămâna aceasta al Biroului olandez pentru analiza politicii economice, piaţa muncii din Uniunea Europeană va cunoaşte un deficit important, dacă ţările membre nu permit intrarea unui număr suficient de muncitori imigranţi în următorii câţiva ani.


SERBIA: BISERICA, ACUZATÂ DE ABUZ

Poliţia sârbă anchetează, începând de astăzi, violenţe comise la un centru de dezintoxicare din sud-vestul ţării, administrat de Biserica Ortodoxă, informează Agenţia France Presse. Ancheta a fost declanşată ca urmare a apariţiei unei înregistrări video postată pe site-ul săptămânalului sârb Vreme, în care sunt înfăţişaţi mai mulţi bărbaţi care lovesc cu pumnii o persoană în incinta cantinei Centrului Ortodox de Reabilitare Spirituală şi Misionară Crna Reka. Avocatul Poporului, Sasa Jankovici, care are rol de mediator între cetăţeni şi autorităţi, a depus astăzi plângere împotriva a nouă angajaţi ai acestui centru, dând asigurări că a primit apeluri din partea unor persoane care au fost internate aici. Cei nouă sunt suspectaţi de "privare ilegală de libertate, (producerea) de răni grave şi şarlatanism". Administratorul acestui centru, preotul ortodox Branislav Peranovici, a confirmat că violenţele împotriva pacienţilor făceau parte din tratamentul acestora.


SPANIA: ROMÂNI ARESTAŢI
Poliţia spaniolă a arestat o bandă de hoţi, majoritatea români, care jefuiau camioane în trafic, informează cotidianul britanic The Times, în ediţia sa online. Potrivit jurnaliştilor, jafurile erau comise pe autostradă şi se desfăşurau după acelaşi plan, pregătit cu meticulozitate. Hoţii atacau în timpul nopţii, aparent fără să le pese de propria securitate în timpul faptei. O maşină conducea în faţa camionului, obligându-l să încetinească viteza, în timp ce un bandit sărea pe camion de pe capota unei camionete aflate în spatele acestuia. Hoţul rămânea agăţat de spatele camionului cu ajutorul unei frânghii sau al unor ventuze, tăia încuietoarea uşii camionului cu un polizor sau o forţa cu un levier. După ce o deschiderea, alţi membri ai bandei săreau în camion şi aruncau în camioneta lor încărcătura. Poliţia suspectează că banda a fost implicată în peste 50 de jafuri pe autostrăzile de pe întreg teritoriul Spaniei.

PRESIUNI PENTRU VALERIE PLAME
Administraţia americană face presiuni asupra Curţii Supreme să nu se sesizeze în cazul lui Valerie Plame, fost agent al CIA, al cărei nume a fost dezvăluit presei în 2003 şi care cere despăgubiri din partea mai multor oficiali din fosta conducere a Statelor Unite, inclusiv Dick Cheney (fostul vicepreşedinte), relatează AFP. Potrivit unor documente judiciare, avocatul-şef al Administraţiei lui Barack Obama apreciază că decizia Curţii de Apel federale din Washington, din august 2008, de a respinge plângerea civilă depusă de Valerie Plame şi soţul său a fost fondată. În iulie 2003, fostul ambasador al SUA Joseph Wilson acuzase Administraţia Bush că a exagerat ameninţarea reprezentată de Irak pentru a-şi justifica invazia. Mai multe articole de presă dezvăluiseră apoi că soţia sa, Valerie Plame, era un agent CIA.

×
Subiecte în articol: externe potrivit