x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg îl felicită pe Erdogan

Stoltenberg îl felicită pe Erdogan

26 Iun 2018   •   17:20
Stoltenberg îl felicită pe Erdogan
Sursa foto: OSMAN ORSAL/REUTERS

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat luni pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea sa în funcţie, reamintind totodată „valorile fundamentale” pe care a fost fondată alianţa: democraţia şi statul de drept, scrie AFP.

„Îl felicit pe preşedintele Erdogan pentru realegerea sa ca preşedinte. Felicit de asemenea poporul turc pentru participarea în număr mare la alegeri”, a declarat Stoltenberg. „NATO este fondată pe câteva valori fundamentale: democraţia, statul de drept, libertăţile individuale. Personal, acord multă importanţă acestor valori şi subliniez importanţa lor în numeroase capitale din NATO, inclusiv Ankara, când mă întâlnesc cu lideri turci”, a adăugat şeful alianţei. Potrivit Reuters, Comisia Europeană şi-a exprimat la rândul său speranţa că Turcia va rămâne un partener angajat după alegerile la care Erdogan a obţinut noi puteri executive. Erdogan a câştigat duminică un nou mandat de cinci ani din primul tur de scrutin, mandat în care prerogativele sale ca preşedinte vor fi considerabil întărite, după o reformă constituţională adoptată anul trecut. Cu aproape toate voturile numărate, Erdogan a obţinut 53%, iar partidul său AKP - 42,5% şi formaţiunea aliată MHP (naţionalistă) - 11%, depăşind aşteptările. Turcia este un membru important în cadrul NATO, datorită poziţiei sale strategice pe flancul sudic al alianţei şi apropierii sale geografice de Rusia, şi are un rol-cheie în lupta împotriva grupării Stat Islamic în zona irakiano-siriană.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul ungar, Viktor Orban, l-au felicitat luni pe Erdogan pentru realegerea sa ca preşedinte al Turciei.

 

 

×
Subiecte în articol: jens stoltenberg