x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg: NATO nu intenţionează să desfăşoare noi arme nucleare în Europa

Stoltenberg: NATO nu intenţionează să desfăşoare noi arme nucleare în Europa

02 Feb 2019   •   08:02
Stoltenberg: NATO nu intenţionează să desfăşoare noi arme nucleare în Europa

NATO nu intenţionează să desfăşoare noi rachete nucleare în Europa, a declarat vineri pentru Reuters secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după anunţul Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987 între Washington şi Moscova.

"NATO nu are nicio intenţie să desfăşoare noi arme nucleare în Europa", a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat din capitala Norvegiei.

"Nu trebuie să reflectăm ceea ce face Rusia. Dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că menţinem o descurajare credibilă şi eficientă", a spus el, fără a oferi detalii cu privire la diferitele opţiuni militare pe care NATO le-ar putea avea în vedere.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice a declarat totodată că NATO va continua să lucreze cu Rusia pentru a determina Moscova să respecte Tratatul INF.

Stoltenberg a precizat că date ale serviciilor de informaţii adunate din diferite ţări de-a lungul multor ani au arătat că Rusia a încălcat Tratatul INF.

Statele Unite au anunţat că se retrag sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză de încălcarea acestui acord.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea unei noi rachete ruseşti şi avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord. Washingtonul şi NATO consideră că racheta rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, încalcă prevederile INF.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: arme nucleare nato europa