x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strategia SUA: Războiul pe două fronturi, regândit

Strategia SUA: Războiul pe două fronturi, regândit

16 Mar 2009   •   00:00

Administraţia Barack Obama va revizui premisa centrală a strategiei militare americane, şi anume pregătirea pentru un război pe două fronturi, în vederea planificării, a creării bugetului şi a achiziţionării de arme, scrie New York Times în ediţia electronică.



Problema a fost abordată şi de secretarul Apărării, Robert Gates, într-un interviu pentru postul de radio naţional săptămâna trecută. Discuţia a avut loc pe fondul unei revizuiri totale de strategie (Quadrennial Defense Review), pe care Pentagonul o realizează la fiecare patru ani, la cererea Congresului. Unul din subiectele vizate de Pentagon este găsirea unei modalităţi de modelare a forţelor armate pentru a asigura o mai mare flexiblitate în abordarea unei game largi de conflicte. Oficialii Pentagonului au mai discutat şi despre măsura în care planificarea conflictelor ar trebuie să se concentreze mai întâi pe războaie de contrainsurgenţă, cum ar fi cele din Irak and Afganistan, şi câtă importanţă ar mai trebui acordată adversarilor echipaţi cu arme convenţionale, cum ar fi China şi Iran.

Administraţia Obama ar putea încerca să găsească un "construct pentru mai multe războaie, mai multe operaţiuni, mai multe fronturi", a apreciat Thomas Donnelly, un expert în politică de apărare, de la organizaţia conservatoare American Enterprise Institute. "Trebuie să facem multe lucruri simultan dacă scopul nostru este să rămânem garantul ultim al securităţii internaţionale", a mai spus el. "Protecţia împotriva unei Chine tot mai puternice necesită un tip de forţă foarte diferit de războiul din Afganistan sau invadarea Irakului sau crearea unei capacităţi de parteneriat în Africa", a continuat el.

Un oficial de rang înalt de la Pentagon a spus că Departamentul Apărării va "trebui să refacă echilibrul dintre strategia noastră şi forţele noastre", într-un fel care reflectă lecţiile din Afganistan şi Irak. Modul exact în care această problemă va fi pusă în aplicare va fi dezbătut în lunile viitoare şi apoi se va reflecta în decizii care implică miliarde de dolari, efectivele armatei, precum şi al echipamentului de luptă, scrie publicaţia.

De peste şase ani, Statele Unite luptă în două războaie, cu peste 170.000 de trupe mobilizate în prezent în Iraq şi Afganistan. Armata a recunoscut deschis că, din cauza războaielor, trupele şi echipamentul se află sub o mare presiune, şi a spus că ar fi dificilă conducerea oricărei alte operaţiuni semnificative în altă zonă, potrivit cotidianului american. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe