x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strategie - Europa Centrala, noul imperiu austriac

Strategie - Europa Centrala, noul imperiu austriac

de Elena Stan    |    28 Dec 2005   •   00:00
Strategie - Europa Centrala, noul imperiu austriac

La 1 ianuarie 2006, Austria va prelua presedintia Uniunii Europene, in conditiile in care a reusit sa-si construiasca un imperiu de afaceri in estul continentului.

Printr-o curiozitate a istoriei, mica Austrie, mostenitoare modesta si nostalgica a Imperiului Austro-Ungar, se numara printre investitorii cei mai dinamici din Europa Centrala si de Est, comenteaza publicatia franceza Le Figaro.

Extinderea catre Est a companiilor austriece nu a fost nicicand mai infloritoare, comenteaza Le Figaro, fie prin constructia unui tronson de autostrada in Ungaria, controlarea unei mari parti din sectorul bancar ucrainean, investitiile de la Bursa din Budapesta, fie prin achizitiile din sectorul petrolier roman, a unor benzinarii in Cehia sau a unor companii de telefonie mobila in Bulgaria si Slovenia. Investitorii austrieci au o prezenta importanta si in Croatia, Slovenia, Bosnia si Serbia-Muntenegru, in 2004 investitiile lor in regiunea balcanica consemnand un avans de 18%.

EXPANSIUNE. In Romania, investitiile austriece facute dupa 1990 se ridica la peste 3 miliarde de euro, in Bulgaria la 1,3 miliarde de euro, iar in Croatia la 2,5 miliarde de euro. Erste Bank a castigat recent licitatia organizata pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, cu o oferta-record de 3,75 miliarde de euro.

"Este fenomenal. Energia, serviciile participa la aceasta cursa catre Est", a declarat Bernard Boidin, director al misiunii economice franceze in Austria.

Grupul OMV a cunoscut un an fast in 2004, prin achizitionarea companiei romane Petrom, ca si a benzinariilor Aral din Republica Ceha.

METODE. Expansiunea are loc dupa reguli bine stabilite, metodice, mai noteaza Le Figaro. In anii ’90, efortul companiilor austriece s-a concentrat asupra statelor vecine, care doreau sa se alature cat mai curand Uniunii Europene - Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia. Ulterior, raza de actiune a investitorilor s-a marit pentru a cuprinde al doilea si al treilea val de aderare: Romania, Bulgaria, Croatia si chiar un al patrulea, partea de vest a regiunii balcanice.
×
Subiecte în articol: externe