x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe STRATFOR: Moldova va rămâne în fundătură până când cineva va înfrunta Rusia. România nu poate ţine piept Federaţiei Ruse

STRATFOR: Moldova va rămâne în fundătură până când cineva va înfrunta Rusia. România nu poate ţine piept Federaţiei Ruse

09 Feb 2012   •   07:59
STRATFOR: Moldova va rămâne în fundătură până când cineva va înfrunta Rusia. România nu poate ţine piept Federaţiei Ruse

Republica Moldova va ramane paralizata, din punct de vedere politic, teritorial si geopolitic, pana in momentul in care o forta externa va fi capabila sa infrunte Rusia, mai degraba prin "hard power", decat "soft power". Insa acest scenariu este putin probabil sa se intample in viitorul apropiat sau mediu, potrivit STRATFOR, agentie specializata in analiza geopolitica si investigatii.

"Fostele state sovietice din Europa de Est - Ucraina, Belarus si Moldova – au o importanta deosebita pentru Rusia, din diverse motive, inclusiv localizarea geografica si relatiile economice. In mare parte toate aceste state coopereaza cu Moscova, insa nivelul de cooperare variaza. Republica Moldova este o tara cu teritoriu divizat. O parte este atasata puterilor occidentale, iar cealalta parte Moscovei. Este foarte probabil sa ramana intr-o paralizie politica", considera expertii de la STRATFOR, potrivit Unimedia.

Potrivit acestora, "amplasarea geografica a Republicii Moldova o face importanta pentru Federatia Rusa. Tara situata intre Carpati si Marea Neagra este un traseu traditional pentru invazii din sud-vest si statele balcanice. Moldova se afla aproape de portul strategic Odesa si Peninsula Crimeea, unde stationeaza Flota Rusa a Marii Negre si serveste drept un segment al retelei de tranzit al resurselor energetice catre Europa si Turcia".

Relatiile politice cu Federatia Rusa se observa atat in stanga esichierului, cat si in dreapta acestuia. Potrivit expertilor STRATFOR, "fostul presedintele al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si Partidul Comunistilor sunt intr-un parteneriat cu Federatia Rusa. Moscova are, de asemenea, legaturi cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), inclusiv cu prim-ministrul moldovean Vlad Filat si presedintele interimar Marian Lupu.

"Obiectivele Rusiei pentru anul 2012 sunt de a-si imbunatati pozitiile in Republica Moldova prin consolidarea Partidului Comunistilor si formarea unei relatii separate cu liderii si membrii AIE. Chiar daca Federatia Rusa nu va putea sa-i ajute pe comunisti sa revina la putere, Moscova cel putin va incerca sa lase Moldova divizata, iar pe AIE incapabila de a alege un presedinte orientat spre occident. Rusia ar putea realiza acest scenariu prin obstructionarea procesului politic si blocarea negocierilor dintre Moldova si Transnistria. Autoritatile ruse, de asemenea, doresc sa-si mentina prezenta militara si influenta politica in Transnistria, dar si sa pregateasca terenul pentru posibila integrare a Republicii Moldova in Uniunea Eurasiatica", mai scriu analistii de la STRATFOR.

Acestia spun ca "asemeni Ucrainei, Republica Moldova este slaba si divizata. Spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova nu are legaturi traditionale, etnice cu Rusia. Tara, din punct de vedere etnic si lingvistic, este romana. Aceasta caracteristica, impreuna cu mici dimensiuni ale statului si amplasarea sa strategica sunt factorii principali ai slabiciunii statului si capacitatii sale de a balansa intre puterile externe".

"O alta putere externa, pe linga Rusia, care are interese in Republica Moldova este Romania. Nu doar pentru ca Republica Moldova si Romania au legaturi etnice si lingvistice comune, dar, de asemenea, prin faptul ca teritoriul Republicii Moldova si Transnistriei, dar si unele regiuni de vest ale Ucrainei, au apartinut regiunii istorice romanesti Moldova inainte ca Rusia sa anexeze Basarabia.

Cu toate acestea, Romania nu este suficient de puternica militar pentru a tine fata Rusiei. Iar dat fiind faptul ca Republica Moldova este cea mai saraca tara din Europa, unde exista prezenta militara si influenta considerabila a Rusiei, perspectivele sale de aderare la UE intr-un viitor apropiat sunt putin probabile", se mai spune in articolul publicat de STRATFOR.

×