x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stratfor: România, rol esenţial în strategia militară a Statelor Unite

Stratfor: România, rol esenţial în strategia militară a Statelor Unite

de Dan Constantin    |    02 Sep 2014   •   16:57
Stratfor: România, rol esenţial în strategia militară a Statelor Unite

Cu două zile înainte de deschiderea summit-ului NATO o consistentă analiză Stratfor, publicată sub semnătura lui George Friedman, prefaţează luarea unor decizii strategice importante pentru Statele Unite.

În articolul intitulat "Ucraina, Irak şi o strategie la Marea Neagră", Stratfor relevă faptul că în acest moment politica externă a SUA se confruntă cu provocări în Siria, Irak şi Ucraina şi nu are niciun răspuns clar pentru niciuna dintre ele. Friedman consideră că problema cea mai critică pentru Statele Unite este aceea de a crea un plan integrat unic, care să ia în considerare cele mai presante provocări. Din punct de vedere operaţional s-ar putea să nu fie posibilă angajarea simultan cu toţi adversarii, dar conceptual este esenţială stabilirea unui centru de greutate coerent al operaţiunilor. Friedman consideră că este tot mai clar că poziţia acestui centru este Marea Neagră.

Analistul american scrie că aparent între cele două mari focare de conflic – Irak şi Siria pe de o parte şi Ucraina, pe de alta – nu există nicio legătură. El relevă însă că interesele SUA, mecanismele de dezvoltare a conflictelor, obiectivele părţilor implicate converg spre un centru de operaţiuni care pivotează în bazinul lărgit al Mării Negre, cu un coridor prin Caucaz.

Poziţionarea bazinului Mării Negre în centrul unei strategii militare americane implică, potrivit lui George Friedman, relaţii speciale cu două ţări din zonă: Turcia şi România.
Analiza Stratfor dezvoltă concentul de ''centralitate a României' în viziunea unei strategii militare americane la Marea Neagră. Ea pleacă de la limitele impuse de Convenţia de la Montreaux al tranzitului forţelor navale prin strâmtoarea Bosfor. Ca atare devine foarte importantă forţa militară proprie a României, ca ţară cu ieşire la Marea Neagră. Friedman apreciează că puterea de luptă a flotei româneşti constă în câteva fregate îmbătrânite, susţinute de o jumătate de duzină de corvete. Analistul american avanseazî ideea unui potenţial rol mai mare al României în zonă prin dotări militare superioare. ''În afară de a fi o bază pentru aeronave, pentru operaţiunile din regiune, în special în Ucraina, sprijinirea României în construirea unei forţe navale semnificative în Marea Neagră, inclusiv cu nave amfibii, ar putea constitui o forţă de descurajare împotriva Rusiei, dar şi o bună motivaţie pentru ca Turcia să coopereze cu România, lucrând astfel cu Statele Unite.'' subliniază Stratfor.


×