x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strauss-Kahn va fi achitat, crede unul dintre avocaţii săi.

Strauss-Kahn va fi achitat, crede unul dintre avocaţii săi.

de Marina Constantinoiu    |    22 Mai 2011   •   11:06
Strauss-Kahn va fi achitat, crede unul dintre avocaţii săi.

Avocatul lui Dominique Strauss-Kahn, Benjamin Brafman, a declarat ca fostul director al Fondului Mondial International (FMI) va fi achitat de acuzatiile de natura sexuala care au socat lumea economica, relateaza cotidianul israelian Haaretz, citat de AFP.

"Va pleda nevinovat, iar in cele din urma va fi achitat", a declarat avocatul, in primul sau interviu de cand Strauss-Kahn a fost arestat, saptamana trecuta, pentru tentativa de viol. asupra unei cameriste, in hotelul Sofitel din New York.

Brafman, aflat intr-o scurta calatorie in Israel, din cauza unor obligatii de familie, si-a petrecut sfarsitul de saptamana in nordul Iersualimului, cu fiul sau, un rabin, si nepotii sai. El a fost intervievat de cotidian in drum spre un eveniment, la care mergea impreuna cu nepotii sai.

Brafman, in varsta de 62 de ani, este obisnuit cu scandaluri si cazuri foarte mediatizate, comenteaza Haaretz. El l-a aparat pe Michael Jackson, pe interlopul Salvatore "Sammy the Bull" Gravano, pe "regele" jocurilor de noroc online Jay Cohen si pe raperul Jay-Z. Un alt client de-ai sai, raperul Sean Combs, l-a poreclit "Unchiul Benny". Partenerul sau din cadrul fimei de avocatura, care il cunostea personal pe Staruss-Kahn, este cel care i-a pus in legatura.

Avocatul a refuzat sa discute detalii ale cazului si parea iritat de materialele din presa franceza, potrivit carora fostul director al FMI este obsedat de sex. Dar si-a exprimat satisfactia ca a putut sa spuna parerea sa Departamentului de Politie din New York (NYPD), notand ca autoritatile se afla sub o puternica presiune, pentru a actiona agresiv, atunci cand se confrunta cu suspecti celebri. Daca Strauss-Kahn nu ar fi fost celebru si nu ar fi fost strain, tribunalul nu ar fi cerut o cautiune de sase milioane de dolari, a mai apreciat Brafman.

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat pe cautiune din inchisoarea Rikers Island unde fusese detinut dupa arestare si nu poate, pentru moment, sa iasa din apartamentul sau din New York in care a fost plasat temporar in arest la domiciliu. El va lua masa la acasa, departe de restaurantele sale preferate din cartierul Georgetown din Washington, relateaza AFP.

Apartamentul de la numarul 71 de pe Broadway, situat in apropiere de Ground Zero, una dintre tintele atacurilor din 11 septembrie 2001, nu este cel in care fostul director al FMI va astepta urmarile epopeei judiciare care s-a deschis o data cu inculparea sa pentru infractiuni de natura sexuala.

Acesta i-a fost furnizat vineri seara "pentru cateva zile" de compania de securitate desemnata sa il supravegheze, in asteptarea instalarii sale intr-un alt apartament. Doar in acest al doilea apartament el va avea dreptul la ceva mai multa libertate de miscare. El va putea sa mearga escortat la avocatii sai, la medic, la tribunal sau la sinagoga, cu conditia sa avertizeze justitia si politia cu sase ore inainte. Usor de localizat gratie bratarii electronice pe care o poarta, el nu va putea iesi din casa in intervalul orar 22.00-06.00.

Viitoarea audiere a lui Dominique Strauss-Kahn, unde va trebui sa pledeze vinovat sau nevinovat, este fixata pentru 6 iunie. Pana in prezent, el neaga acuzatiile formulate impotriva lui.

Dominique Strauss-Kahn si sotia sa, fosta jurnalista Anne Sinclair, locuiesc, prin urmare, pentru cateva zile intr-un apartament utilizat de compania Stroz Friedberg pentru a gazdui temporar persoane sub supraveghere sau pentru a proteja informatori, mafioti "pocaiti" si retrasi din "afaceri" sau acuzati cu risc ridicat. Compania s-a ocupat deja de asigurarea controlului asupra escrocului Bernard Madoff, arestat la domiciliu in luxosul sau apartament din Upper East Side inainte de a pleda vinovat si de a fi condamnat in 2009 la 150 de ani de inchisoare.

Cuplul Strauss-Kahn poate primi vizita rudelor si prietenilor, dar nu mai mult de patru o data, fara a pune la socoteala familia, iar toti vor fi perchezitionati la sosire de gardianul inarmat ce va pazi intrarea zi si noapte. Persoanele care livreaza pizza sau alt tip de fast-food din cartier vor fi supuse acelorasi controale.

Pentru un barbat obisnuit cu o casa imensa de patru milioane de dolari in Georgetown, cartier luxos din Washignton, cu doua apartamente somptuoase la Paris, unul in piata Vosges si altul in arondismentul XVI, si o casa la Marrakesh, in Maroc, viata se schimba radical, chiar daca amintirea celulei de la inchisoarea Rikers Island, in care a petrecut patru nopti, relativizeaza intr-o oarecare masura socul.

La Washington, unde locuia dupa ce a devenit director al FMI in 2007, barbatul a carui candidatura la alegerile prezidentiale din 2012 era considerata ca sigura in urma cu zece zile ducea o viata discreta, marcata mai ales de zile lungi de munca, afirma jurnalistii specializati in relatari despre organizatia financiara mondiala.

Un sofer il conducea dimineata la biroul sau de la FMI si il aducea acasa seara tarziu. Cuplul, care are multi prieteni, primea adeseori vizite si a gazduit circa 15 persoane in timpul investiturii presedintelui Barack Obama, a povestit Anne Sinclair pe blogul sau.

Daca cheltuielile la restaurant ale cuplului se vor reduce cu siguranta, nu se va intampla acelasi lucru cu celelalte costuri: Dominique Strauss-Kahn va trebui sa plateasca firma de securitate cu o adevarata avere, fara a pune la socoteala zeci de alte facturi, avocatii, detectivii particulari sau cabinetele de comunicare.




×