x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Student în Marea Britanie? Pentru români şi bulgari, un chin (comentariu AFP)

Student în Marea Britanie? Pentru români şi bulgari, un chin (comentariu AFP)

09 Mar 2014   •   14:43
Student în Marea Britanie? Pentru români şi bulgari, un chin (comentariu AFP)

Stanimira a ratat cursurile din lipsă de bani, Miglena a trebuit să aleagă între a mânca şi a merge la facultate. Aşa îşi începe comentariul agenţia franceză de ştiri France Presse pe marginea situaţiei limită în care se află studenţii români şi bulgari din Marea Britanie. În opinia jurnaliştilor de la AFP, studenţii români şi bulgari se confruntă cu situaţii complexe în Marea Britanie ca urmare a suspendării creditării lor din partea Londrei, o măsură pe care ei o consideră "discriminatorie".

"Sunt foarte supărată, studiile mele depind într-adevăr de aceşti bani", a mărturisit pentru AFP Stanimira Karaivanska (19 ani), dintre care şapte i-a petrecut în Marea Britanie.

În ianuarie, această studentă bulgară în Managementul de Mediu la Universitatea Kingston din Londra nu a primit o parte din împrumutul care îi asigură aproximativ 500 de lire sterline pentru locuinţă, transport şi hrană. "Am ratat cursurile pentru că nu am putut plăti trenul şi autobuzul până la facultate", în jur de 24 de euro dus-întors, afirmă ea.

Stanimira suferă, la fel ca alţi studenţi, în urma unei decizii a Guvernului britanic, angajat într-o amplă şi controversată retorică antiimigraţie în preajma alegerilor europene. În noiembrie, acesta a anunţat suspendarea creditelor pentru cheltuielile de trai acordate pentru 7.500 de studenţi români şi bulgari. Motivul invocat: o "creştere semnificativă" a numărului tinerilor din aceste două ţări. Ulterior, Guvernul a spus că a extins această măsură la studenţii din întreaga UE, dar numai pentru cei înscrişi în instituţii private.

Potrivit Londrei, aceasta este o "măsură de precauţie" pentru ca persoanele în cauză să probeze eligibilitatea lor pentru astfel de împrumuturi acordate studenţilor care trăiesc de trei ani în Marea Britanie şi pe care ei trebuie să le ramburseze mai târziu.

Miglena Zaşeva şi-a văzut, de asemenea, împrumutul suspendat în luna ianuarie. Această tânără bulgăroaică, de 23 de ani, a sosit în 2010 în Marea Britanie, unde a avut consecutiv mai mult slujbe pentru a trimite rapid fişele de salarizare, avizul de impozite, extrase de cont care dovedesc durata şederii sale. Documentele, spune ea, le-a trimis în luna august pentru a beneficia de un împrumut de 6.050 de lire. "Nimic nu a funcţionat, mi s-a spus că nu a fost de ajuns", a declarat ea pentru AFP. În prezent, face ore suplimentare într-un post de recepţioneră la o sală de gimnastică pentru a reuşi să supravieţuiască de la o lună la alta. Dar nici asta nu este suficient. "La un moment dat am avut de ales între a mânca şi a mă deplasa", mai adaugă ea.

Studenta, care trăieşte într-un spital dezafectat, supravieţuieşte graţie solidarităţii prietenilor săi, cărora le datorează până în prezent 600 de lire, şi nu-şi mai poate ajuta părinţii rămaşi în ţară, cărora le trimitea lunar câte 100 de lire.

Autorităţile britanice "încearcă să ne determine să abandonăm studiile", spune Liliana Gabor, o studentă româncă la Turism la Colegiul Icon din Londra. "Cred că nu ne doresc", concluzionează această mamă celibatară.

În februarie, Bucureştiul a sesizat Comisia Europeană pentru a cere "clarificări cu privire la conformitatea acestei decizii britanice cu acquis-ul comunitar", estimând că ar putea fi discriminatorie faţă de cetăţenii români.
Pentru Andrei Ioan Stan, şeful filialei britanice a Ligii studenţilor români, îndoiala nu-şi are locul: discriminarea este dovedită, întrucât Londra "nu îi vizează decât pe români şi bulgari din cele 28 de naţionalităţi ale UE", afirmă el.

Miglena este de aceeaşi părere: "Din clasa mea de o sută de studenţi, împrumuturile au fost suspendate doar pentru doi studenţi bulgari".

"Momentul ales de Londra este suspect", mai spune pentru AFP Andrei, menţionând că decizia britanică a venit cu două luni înainte de deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari, care a alimentat temerile în Marea Britanie privind un "val" de imigranţi.

Liliana a primit în cele din urmă 3.000 de lire din împrumutul blocat."Dar mă tem că într-o lună, ei îmi vor îngheţa din nou contul". Ca urmare, ea ezită să-şi reducă orele de menaj pe care le efectuează contra cost. "Voi vedea dacă pot jongla între muncă, facultate şi fiul meu", spune ea.

Miglena credea, de asemenea, că a ajuns la sfârşitul chinurilor. I-a fost promisă plata până la sfârşitul lunii februarie din creditul blocat, dar lovitură de teatru: "Acum mi s-a spus să mai aştept două săptămâni. Nu mai ştiu ce să fac. Am o călătorie de studiu în martie şi nu-mi pot plăti echipamentul, voi rata anul", mărturiseşte ea.

×