x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studiu: Cetățenii UE acceptă corupția și cred că politicienilor nu le pasă de ei

Studiu: Cetățenii UE acceptă corupția și cred că politicienilor nu le pasă de ei

24 Iun 2020   •   10:39
Studiu: Cetățenii UE acceptă corupția și cred că politicienilor nu le pasă de ei

Şase din zece cetăţeni UE cred că politicienilor şi partidelor politice nu le pasă de ei, arată un sondaj realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), citată de DPA. Totodată, ancheta a scos la iveală faptul că oamenii acceptă corupţia.

73% din oamenii care se confruntă cu probleme materiale se simt neglijaţi de clasa politică tradiţională.

O treime dintre participanți au afirmat că drepturile omului servesc doar celor care nu le merită, precum criminali şi terorişti.

Doar 4% dintre cei intervievaţi au menţionat că o oficialitate le-a cerut bani sau alte cadouri. Însă mai mult de o treime dintre respondenţi au spus că este acceptabil să ofere astfel de favoruri pentru a rezolva lucrurile mai repede.

În Franţa şi Croaţia, aproape 50% dintre persoanele intervievate au recunoscut că mita este o opţiune pentru rezolvarea lucrurilor, iar procentul urcă la  60% în Slovacia şi Republica Cehă.

''Numărul oamenilor care se simt dezgustaţi de corupţie şi de modul în care funcţionează societatea noastră democratică ar trebui să determine ţările UE să ia atitudine'', a afirmat directorul FRA, Michael O'Flaherty.

27% dintre respondenţi consideră că judecătorii sunt supuşi influenţei guvernamentale.

Studiul arată că guvernele trebuie să îmbunătăţească încrederea publică în sistemul judiciar prin asigurarea independenţei judecătorilor. Întrucât există mari diferenţe naţionale, ţările pot învăţa unele de la altele să-şi îmbunătăţească situaţia în acest domeniu.

 

Pentru a evalua opiniile despre democraţie, statul de drept şi drepturile omului, FRA a analizat răspunsurile a circa 35.000 de persoane din ţările UE,  Macedonia de Nord şi Regatul Unit. Sondajul a fost realizat în perioada ianuarie - octombrie 2019.

 

×
Subiecte în articol: ue studiu coruptie politicieni fra