x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studiu: COVID-19 poate lua 13 ani din viață!

Studiu: COVID-19 poate lua 13 ani din viață!

de Şerban Mihăilă    |    28 Apr 2020   •   08:34
Studiu: COVID-19 poate lua 13 ani din viață!

Infectarea cu noul coronavirus ar putea să ia până la 13 ani din viața persoanei contaminate, susține o echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow, într-un studiu șocant, dezvăluit de publicația britanică „Daily Star”. Pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei, cercetătorii au vrut să afle care este speranța de viață a celor afectați de virusul ucigaș, prezentând astfel dintr-o nouă perspectivă gravitatea COVID-19.

 

Studiul estimează anii de viață pierduți din cauza noului coronavirus, comparând cât au trăit persoane decedate în ultimii ani, în raport cu pacienți uciși în ultimele luni de COVID-19, ce prezentau același număr și tipuri identice de boli cronice. Mai întâi, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au utilizat informațiile obținute de la autoritățile italiene în privința vârstei, numărului și tipului bolilor cronice ale celor care au murit din cauza noului coronavirus. Apoi, ei au folosit tabele de mortalitate primite de la Organizația Mondială a Sănătății, precum și statistici din SAIL, o imensă bază de date din domeniul sănătății, din Marea Britanie. Cercetătorii au estimat apoi prin comparație cât ar fi putut să trăiască persoane cu anumite caracteristici de sănătate, dacă nu ar fi decedat din cauza noului virus ucigaș, scrie „Daily Star”. Echipa de cercetători a fost condusă de doctor David McAllister, membru marcant al Institutului de Sănătate din cadrul Universității din Glasgow și Consultant Onorific în Departamentul de Medicină și Sănătate Publică din Scoția, care a analizat și a evaluat anii de viață pierduți din cauza COVID-19. „Echipa de cercetători ai Universității din Glasgow a descoperit că anii de viață pierduți sunt 13, în cazul bărbaților, și 11, în cazul femeilor”, scrie publicația britanică. „Cum majoritatea celor decedați din cauza COVID-19 sunt persoane în vârstă, cu boli cronice de fond, unii au speculat că impactul stării de sănătate ar fi putut să fie exagerat, iar numărul real de ani de viață pierduți ca rezultat al COVID-19 să fie relativ scăzut”, a declarat McAllister, citat de ziarul britanic. „Noua analiză a descoperit că moartea provocată de coronavirus rezultă în peste 10 ani de viață pierduți de fiecare persoană, chiar și după luarea în calcul a bolilor cronice de care suferea victima înainte de contaminare (…) Între persoanele omorâte de COVID-19, numărul anilor de viață pierduți de fiecare decedat în parte pare similar cu cel al cazurilor provocate de boli precum cardiopatia coronariană”, a adăugat el. „O asemenea informație este foarte importantă pentru a determina atât guvernele, cât și publicul să înțeleagă că nu trebuie să subestimeze efectele COVID-19 la nivel individual!”, a avertizat McAllister.

Sistem șocant de raportare

Până în prezent, mass-media și sistemul medical s-au axat pe ideea că pandemia îi afectează în principal pe cei cu boli cronice grave, luând vârsta persoanelor afectate drept principal sistem de referință. Cercetătorii scoțieni sunt însă de părere că guvernele ar trebui să facă raportări în funcție de speranța de viață și, implicit, a anilor din viață luați de îmbolnăvirea cu COVID-19, în încercarea de a face publicul să înțeleagă gravitatea acestei boli.

„Cercetătorii Universității din Glasgow au descoperit că anii de viață pierduți din cauza COVID-19 sunt 13, în cazul bărbaților, și 11, în cazul femeilor”.

Daily Star

×