x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studiu: Hidroxiclorochina, un risc crescut de deces pentru pacienţii de COVID-19

Studiu: Hidroxiclorochina, un risc crescut de deces pentru pacienţii de COVID-19

23 Mai 2020   •   20:30
Studiu: Hidroxiclorochina, un risc crescut de deces pentru pacienţii de COVID-19

Hidroxiclorochina, medicamentul anti-malarie, pe care preşedintele american, Donald Trump, spune că l-a luat şi i-a îndemnat şi pe alţii să-l folosească, ar presupune un risc crescut de deces pentru pacienţii de COVID-19, a arătat un studiu amplu, scrie Reuters

În studiu, care a analizat mai mult de 96.000 de persoane spitalizate de pe urma COVID-19, boala respiratorie provocată de noul coronavirus, cei trataţi cu hidroxiclorochină sau clorochină au prezentat un risc mai mare de deces şi probleme de ritm cardiac decât pacienţii cărora nu li s-au administrat aceste medicamente.

Studiul, publicat în revista medicală Lancet, nu a arătat niciun beneficiu pentru pacienţii cu coronavirus care iau medicamentele respective.

Cererea pentru hidroxiclorochina a crescut, în timp ce Trump a promovat în mod repetat utilizarea medicamentului împotriva coronavirusului, îndemnând oamenii să o încerce. „Ce aveţi de pierdut?”, s-a întrebat el retoric.

Trump a declarat săptămâna aceasta că a luat hidroxiclorochină preventiv, în ciuda lipsei de dovezi ştiinţifice.

Autorii studiului Lancet au sugerat că hidroxiclorochina şi clorochina nu trebuie utilizate pentru a trata COVID-19 în afara studiilor clinice, până când studiile nu confirmă siguranţa şi eficacitatea la astfel de pacienţi.

Studiul a analizat datele de la 671 de spitale, în care la 14 888 de pacienţi li s-au administrat fie hidroxiclorochină, fie cloroquină, cu sau fără antibiotic, iar la 81.144 pacienţi nu li s-au administrat astfel de tratamente.

Ambele medicamente au arătat dovezi ale eficacităţii împotriva coronavirusului într-o analiză de laborator, dar testele pe pacienţi s-au dovedit neconcludente. Câteva studii mai mici din Europa şi China au stârnit interesul pentru utilizarea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19, dar au fost criticate pentru lipsa de rigurozitate ştiinţifică.

Mai multe studii mai recente nu au arătat ca medicamentul ar fi unul eficient pentru tratarea COVID-19. Saptamana trecută, doua studii publicate in revista medicala BMJ au arătat ca pacienţilor cărora li s-a administrat hidroxiclorochină nu li s-a imbunatatit semnificativ starea faţă de cei care nu au fost trataţi cu acest medicament.

Hyiroxichlorochina este utilizată de zeci de ani pentru a trata lupusul şi artrita reumatoidă, precum şi malaria.

Pacienţii spitalizaţi tind să aibă o versiune mai severă a COVID-19. Unii susţinători ai acestor medicamente pentru tratarea COVID-19 susţin că este posibil să fie nevoie să fie administrate într-o etapă anterioară pentru a fi eficiente.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Hidroxiclorochina