x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studiu ONU. În anumite zone ale Asiei, un bărbat din 10 a violat o femeie

Studiu ONU. În anumite zone ale Asiei, un bărbat din 10 a violat o femeie

10 Sep 2013   •   20:48

Un studiu cutremurător al Naţiunilor Unite scoate la iveală fapte care vor uimi comunitatea internaţională: aproximativ un bărbat din zece, în anumite părţi ale Asiei, a recunoscut că a violat o femeie care nu era partenera sa.  Studiul este consacrat violurilor şi violenţelor sexuale, şi a fost preluat marţi de cotidianul german Die Welt. Potrivit studiului, proporţia a fost de aproximativ un sfert dintre bărbaţi dacă au fost incluse şi soţia sau prietena.

10.000 de bărbaţi chestionaţi

În noua cercetare, anchetatori de sex masculin au chestionat peste 10.000 de bărbaţi în Bangladesh, China, Cambodgia, Indonezia, Sri Lanka şi Papua Noua Guinee. Cuvântul “viol” nu a fost folosit în conţinutul întrebărilor, dar bărbaţii au fost întrebaţi dacă au forţat vreodată o femeie să facă sex când aceasta nu dorea sau dacă au făcut sex forţat cu o persoană care era prea beată sau drogată pentru a-şi da consimţământul.
În majoritatea locurilor, cercetătorii au concluzionat că între 6% şi 8% dintre bărbaţi au violat o femeie care nu era partenera lor. Când au inclus aici şi soţiile şi prietenele, cifrele au fost de regulă între 30% şi 57%. Cele mai scăzute procentaje au fost înregistrate în Bangladesh şi Indonezia şi cele mai ridicate în Papua Noua Guinee. Studii similare anterioare au fost efectuate în Africa de Sud, unde aproape 40% dintre bărbaţi se crede că au violat o femeie.

“Îndreptăţire sexuală”
Dintre cei care au recunoscut că au forţat o femeie să întreţină relaţii sexuale, peste 70% dintre bărbaţi au explicat că aceasta s-a întâmplat datorită “îndreptăţirii sexuale”. Aproape 60% că erau plictisiţi şi că au vrut să se distreze, în timp ce 40% au afirmat că a fost din cauză că erau mânioşi şi voiau să pedepsească femeia respectivă. Numai jumătate dintre bărbaţi au declarat că au unele remuşcări, iar 23% au fost încarceraţi pentru viol.
Experţii internaţionali implicaţi în studiu au apreciat că descoperirile lor ar trebui să schimbe percepţiile asupra a cât de comună este violenţa împotriva femeilor şi să declanşeze campanii publice majore împotriva acesteia. Cu toate acestea, rezultatele sunt bazate pe un sondaj efectuat în doar şase ţări asiatice, iar autorii au recunoscut că nu pot estima ratele din alte ţări din regiune şi dincolo de aceasta.

Atitudini sexiste
Ei au explicat că la acest fenomen contribuie vechi atitudini sexiste, dar şi alţi factori precum sărăcia sau faptul că au fost abuzaţi fizic sau emoţional în copilărie contribuie la dezvoltarea unui comportament violent la bărbaţi. Un raport anterior efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a relevat că o treime dintre femeile din întreaga lume au spus că au fost victime ale unor violenţe domestice sau sexuale.
“Este clar că violenţa împotriva femeilor este mult mai răspândită în rândul populaţiei generală decât am crezut noi”, a precizat Rachel Jewkes din cadrul South Africa's Medical Research Council, care a condus cele două studii. Cercetarea a fost finanţată de mai multe agenţii specializate ale Naţiunilor Unite şi Australia, Marea Britanie, Norvegia şi Suedia. Documentele au fost publicate online marţi în jurnalul Lancet Global Health.


×
Subiecte în articol: viol