x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stupefiant: 1.500 de adolescenţi îşi pun capăt zilelor anual în Rusia. Vezi care este rata sinuciderilor în rândurile liceenilor

Stupefiant: 1.500 de adolescenţi îşi pun capăt zilelor anual în Rusia. Vezi care este rata sinuciderilor în rândurile liceenilor

10 Feb 2012   •   16:14
Stupefiant: 1.500 de adolescenţi îşi pun capăt zilelor anual în Rusia. Vezi care este rata sinuciderilor în rândurile liceenilor

Un val de sinucideri fara precedent in randurile adolescentilor din Rusia i-a facut pe specialisti sa traga un semnal de alarma si sa someze autoritatile sa ia masuri urgente.

Rusia este pe locul trei in lume in ceea ce priveste rata sinucigasilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani, fiind depasita, la nivel global, doar de Belarus si Kazahstan. Conform unui raport UNICEF, preluat de Associated Press, anual, in Rusia, 1.500 de adolescenti comit actul suicidal. Practic intre 19 si 20 de adolescenti rusi din 100.000 aleg sa-si puna capat zilelor, media fiind de trei ori mai mare decat in celelalte tari ale lumii.

Boris Polozhy, directorul centrului de psihiatrie Serbsky din Moscova, a declarat ca "pana cand autoritatile nu vor privi ca pe o problema nationala actul suicidal in randul adolescentilor, eforturile noastre sunt zadarnice".

Situatia este si mai grava in regiunea Tuva din sud-vestul Siberiei, acolo unde se inregistreaza, in medie 120 de sinucideri la 100.000 de adolescenti, in timp ce o regiune vecina, Buryatiya, inregistreaza 77 de sinucideri la suta de mii de tineri, pe fondul unor rate extrem de ridicate ale alcoolismului si criminalitatii.

Saptamana aceasta, Moscova a fost in stare de soc dupa ce doua adolescente in varsta de 14 ani au sarit de pe un bloc cu 14 etaje tinandu-se de mana. Prietenii celor doua au povestit presei ca cele doua absentasera de la scoala doua saptamani si erau ingrozite de tratamentul la care vor fi supuse de catre parinti.

De altfel, problemele de la scoala si relatiile adolescentilor cu parintii, "recunoscute pentru cruzimea lor in Rusia", sunt alte doua cauze ale numeroaselor sinucideri.

De altfel, Natalya Sinyagina, un inalt oficial al ministerului de resort, admite ca "am vazut numeroase cazuri de elevi care le spun parintilor . Intr-adevar, scolile publice sunt subfinantate si profesorii prost platiti, iar pentru ca situatia sa se schimbe este nevoie de o finantare mult mai generoasa".

De asemenea, jocurile vioente descarcate pe telefoane mobile si computere, precum si retelele de socializare ori cluburile de sinucigasi online contribuie la acest dezastru, conform lui Urvan Parfentyev, responsabil al centrului pentru siguranta internetului.

×
Subiecte în articol: Rusia scoala sinucideri liceeni