x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA - Actualul procuror general Jeff Sessions a ascuns întâlnirile avute cu ambasadorul Rusiei din timpul campaniei electorale

SUA - Actualul procuror general Jeff Sessions a ascuns întâlnirile avute cu ambasadorul Rusiei din timpul campaniei electorale

02 Mar 2017   •   20:50
SUA - Actualul procuror general Jeff Sessions a ascuns întâlnirile avute cu ambasadorul Rusiei din timpul campaniei electorale

Liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a declarat joi că ar fi "mai simplu" dacă procurorul general al SUA, Jeff Sessions, acuzat de mărturie mincinoasă la audierea pentru învestirea în funcţie, s-ar retrage din ancheta privind posibilele legături între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump, transmite Reuters. 

Kevin McCarthy a spus că un astfel de gest ar contribui la recâştigarea încrederii publice. 

Cred că în orice anchetă în derulare vrei să te asiguri că toată lumea are încredere în anchetă", a spus McCarthy pentru MSNBC. Întrebat dacă asta ar însemna ca Sessions să se recuzeze din comisia de anchetă, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor a răspuns: "Da, cred că din această perspectivă ar fi mai simplu". 

La rândul lui, preşedintele uneia dintre cele mai puternice şi influente comisii a Camerei Reprezentanţilor i-a cerut lui Jeff Sessions să îşi clarifice afirmaţiile despre Rusia făcute în timpul audierii pentru confirmarea în funcţie şi să se retragă din ancheta privind legăturile dintre echipa de campanie a lui Trump şi oficiali ruşi, potrivit Reuters. 

Republicanul Jason Chaffetz, preşedintele Comisiei pentru supraveghere şi reforma guvernării, principala comisiei investigativă din Camera Reprezentanţilor, a scris pe Twitter că "AG Sessions trebuie să îşi clarifice depoziţia şi să se recuzeze". 

Democraţii au cerut demararea unei anchete independente privind posibilele legături dintre Rusia şi campania electorală a lui Donald Trump. Miercuri, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, i-a cerut lui Sessions să demisioneze. 

Actualul procuror general Jeff Sessions nu a făcut publice contactele sale, în două rânduri, cu ambasadorul rus Serghei Kisliak în timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, au dezvăluit mass-media locale miercuri seara, după ce un parlamentar a cerut să fie investigată această presupusă nouă dovadă a legăturilor dintre Rusia şi echipa de campanie a lui Trump, potrivit DPA. 

Sessions nu a dezvăluit aceste întâlniri când a fost întrebat despre contactele membrilor staff-ului de campanie al lui Donald Trump şi Rusia în cursul audierii sale pentru a fi confirmat ca procuror general, relatează Washington Post, citând oficiali ai Ministerului Justiţiei. 

La audierea sa în ianuarie, Sessions a fost întrebat ce ar face dacă ar afla că cineva din echipa de campanie a lui Trump a avut contacte cu guvernul rus în timpul campaniei electorale din 2016, afirmă Washington Post. 

"Nu sunt la curent cu niciuna din aceste activităţi", a spus el. "Am fost sunat într-adevăr de la un moment dat de un substitut o dată sau de două ori în cursul acestei campanii, dar nu am comunicat cu ruşii", a adăugat Sessions. O purtătoare de cuvânt a acestuia afirma că răspunsul nu a fost o minciună pentru că fostul senator a discutat cu vreo 25 de ambasadori străini în calitate de membru al Comisiei pentru forţele armate, conform aceluiaşi ziar.

AGERPRES/

×