x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA ameninţă cu acţiuni unilaterale împotriva Iranului

SUA ameninţă cu acţiuni unilaterale împotriva Iranului

27 Feb 2018   •   10:45
SUA ameninţă cu acţiuni unilaterale împotriva Iranului

Statele Unite au ameninţat cu o acţiune unilaterală împotriva Iranului luni după ce Rusia a respins prin veto o rezoluţie occidentală cerând Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite condamnarea Teheranului pentru că nu a împiedicat ca armele sale să cadă în mâinile grupului houthi din Yemen.


"Dacă Rusia va continua să acopere Iranul, atunci Statele Unite şi partenerii noştri trebuie să întreprindă acţiuni pe cont propriu. Dacă nu luăm măsuri în consiliu, atunci trebuie să luăm propriile măsuri", a declarat ambasadoarea SUA la ONU Nikki Haley reporterilor în timpul unei vizite în capitala Hondurasului, Tegucigalpa. Haley nu a specificat ce fel de acţiuni ar putea fi luate.
    
Vetoul rusesc a fost o înfrângere pentru SUA, care au făcut lobby luni de zile pentru ca Iranul să fie tras la răspundere la ONU, în timp ce ele ameninţă să iasă dintr-un acord din 2015 cu marile puteri pentru a reduce programul nuclear al Teheranului dacă "defecte dezastruoase" nu sunt fixate.
    
"Evident, acest vot nu aduce decizia cu privire la acordul nuclear (...). El doar a validat foarte multe din ceea ce deja credeam - că Iranul obţine un permis pentru comportamentul său periculos şi ilegal", a spus Haley. Marea Britanie a redactat rezoluţia eşuată la ONU, susţinută de SUA şi Franţa, care reînnoia embargoul asupra armelor în Yemen, criticând Iranul. Rusia a blocat insa rezolutia britanica, impunand adoptarea în unanimitate a unei rezoluţii tehnice.

Yemenul este teatrul unui "proxy war" ("război prin intermediari") între Iran şi Arabia Saudita, aliatul SUA O coaliţie condusă de saudiţi intervine militar în Yemen din 2015 în sprijinul forţelor guvernamentale ce luptă împotriva rebelilor houthi, aliaţi ai Iranului. Iranul a negat furnizarea de arme către houthi, scrie agerpres.
    
După votul de luni în Consiliul de Securitate, misiunea Iranului la Naţiunile Unite a acuzat Statele Unite şi Marea Britanie că abuzează de consiliu pentru "a-şi promova agenda politică şi a da vina pentru tot ce se întâmplă în Yemen asupra Iranului".

×