x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA ameninţă Venezuela cu "măsuri de retorsiune" după expulzarea a trei diplomaţi americani

SUA ameninţă Venezuela cu "măsuri de retorsiune" după expulzarea a trei diplomaţi americani

de Agerpres    |    18 Feb 2014   •   22:02
SUA ameninţă Venezuela cu "măsuri de retorsiune" după expulzarea a trei diplomaţi americani

Statele Unite au ameninţat marţi Venezuela că vor lua măsuri de retorsiune după expulzarea a trei diplomaţi americani acuzaţi de Caracas că au furnizat ajutor manifestanţilor antiguvernamentali, informează AFP.

Departamentul de Stat a confirmat într-un comunicat că a fost înştiinţat oficial pe 17 februarie că trei funcţionari consulari au fost "declaraţi personae non gratae" în Venezuela şi că au 48 de ore la dispoziţie pentru a părăsi ţara.

"În conformitate cu articolul 9 al Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice şi cu articolul 23 al Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile consulare, Statele Unite analizează acţiunile pe care le vor întreprinde", a scris diplomaţia americană.

Acest gen de formulare echivocă anunţă acţiuni de represalii, cum ar fi expulzarea în contrapartidă a unor diplomaţi venezueleni.

"Am văzut în numeroase rânduri guvernul venezuelean care a încercat să pună cale diversiuni acuzând Statele Unite sau alţi membri ai comunităţii internaţionale pentru evenimente ce aveau loc în Venezuela", a acuzat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

După cum s-a exprimat luni, ea a calificat ca "fără fundament şi false" afirmaţiile preşedintelui venezuelan, Nicolas Maduro, potrivit cărora cei trei diplomaţi americani i-au ajutat pe manifestanţii antiguvernamentali de la Caracas.

"Venezuelenii sunt cei care trebuie să decidă viitorul politic al Venezuelei. Cerem guvernului să acţioneze pentru a răspunde la doleanţele poporului său, printr-un dialog semnificativ", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Duminică, preşedintele Maduro, care la fel ca predecesorul său, Hugo Chavez, întreţine relaţii tensionate cu Washingtonul, a anunţat expulzarea a trei agenţi consulari americani pe care i-a acuzat că s-au întâlnit cu studenţi implicaţi în manifestaţii şi le-au propus "vize pentru Statele Unite".

"Să se ducă să comploteze la Washington!", a declarat şeful statului.

Luni, ministrul venezuelan de externe, Elias Jaua, a precizat că diplomaţii în cauză au la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi Venezuela şi a făcut cunoscut numele şi funcţia lor.

Statele Unite şi Venezuela nu mai sunt reprezentate la nivel de ambasadori din anul 2010.

Mişcarea de protest antiguvernamental a fost lansată în urmă cu două săptămâni de studenţi din provincie care s-au răsculat împotriva scumpirii nivelului de trai, a lipsei de securitate şi a penuriei din această ţară producătoare de petrol care dispune de cele mai importante rezerve din lume. 

×
Subiecte în articol: venezuela nicolas maduro