x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA anunţă un turneu diplomatic în Asia, în urma morţii lui Kim Jong-il

SUA anunţă un turneu diplomatic în Asia, în urma morţii lui Kim Jong-il

30 Dec 2011   •   07:09
SUA anunţă un turneu diplomatic în Asia, în urma morţii lui Kim Jong-il

Un diplomat american de rang inalt, Kurt Campbell, va efectua la inceputul lui 2012 un turneu in China, Coreea de Sud si Japonia, in cadrul caruia vor fi abordate dosare referitoare la aceasta regiune in urma mortii lui Kim Jong-il, a anuntat joi departamentul de Stat.Kurt Campbell, adjunct al secretarului de Stat pentru Asia de Est si Pacific, va efectua o vizita la Beijing pe 3 ianuarie, la Seul pe 4 ianuarie, iar la Tokyo pe 6 ianuarie, unde va purta discutii "cu privire la ultimele evolutii legate de Coreea de Nord", anunta Departamentul de Stat intr-un comunicat.
Washingtonul a anuntat saptamana trecuta ca spera sa coopereze cu Phenianul dupa perioada de doliu urmand mortii lui Kim Jong-il.Departamentul de Stat anunta atunci ca s-au stabilit contacte telefonice prin intermediul misiunii nord-coreene la ONU, canalul utilizat in mod traditional de catre cele doua Guverne, care nu intretin relatii diplomatice.
Coreea de Nord se afla intr-o perioada de tranzitie la sefia statului, in urma mortii liderului Kim Jong-il acum 12 zile.
Fiul sau cel mai mic Kim Jong-un, in varsta de pana in 30 de ani, a fost desemnat succesor, perpetuand astfel dinastia initiata de bunicul sau Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord comuniste.
Pentru comunitatea internationala, instalarea noului lider la conducerea Coreei de Nord reprezinta o miza pentru o relauare a negocierilor intre sase state (cele doua Corei, China, Japonia, Rusia si Statele Unite) in vederea dezarmarii nucleare a Coreei de Nord.
Aceste negocieri au scopul sa convinga Phenianul sa renunte la ambitiile sale nucleare, in schimbul unui important ajutor energetic si alimentar. Negocierile se afla intr-un punct mort inca din decemrbie 2008.
Departamentul de Stat a adaugat ca turneul lui Kurt Campbell vizeaza, de asemenea, o abordare a evolutiei situatiei din Myanmar, tara in care regimul aflat la putere a angajat recent reforme in semn de deschidere politica.
Secretarul de Stat Hillary Clinton a efectuat, in decembrie, o vizita de stat istorica in Myanmar (Mediafax).



×