x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA ar putea intra în incapacitate de plată

SUA ar putea intra în incapacitate de plată

01 Iul 2011   •   09:32
SUA ar putea intra în incapacitate de plată

Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al indatorarii, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu se va mai putea imprumuta pentru a onora plati, anunta postul de televiziune CNBC.

Potrivit presedintelui SUA, Barack Obama, 2 august marcheaza data la care Trezoreria va epuiza toate manevrele financiare de care dispune pentru a efectua plati.

SUA ar putea continua sa-si onoreze datoriile si dupa aceasta data, insa ar trebui sa renunte la anumite obligatii, precum plata unor ajutoare sociale, a asigurarii de somaj sau a salariilor militarilor, potrivit postului de televiziune, citat de RTV. Oricat de dezastruoasa ar fi o astfel de situatie pentru familiile afectate, ar pali in comparatie cu problemele generate de o reactie a pietelor financiare.

Odata cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori in titluri ale Trezoreriei, cu precadere banci centrale straine, ar putea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat de neplata. Autoritatile federale ale SUA risca singurul lucru care a tinut SUA pana acum departe de dezastru, respectiv costurile scazute de finantare.

"Orice majorare de 0,1% a dobanzilor platite de stat, peste cele estimate, va creste deficitul cu inca 130 miliarde de dolari in urmatoarea decada", potrivit unei note de cercetare a firmei Bernstein Research.

Pe o scara de la 1 la 10 a evenimentelor cu impact negativ, o intrarare in incapacitate de plata a SUA ar fi foarte aproape de nivelul maxim, noteaza CNBC.

×