x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA asigură Iordania de sprijin "în aceste vremuri dificile"

SUA asigură Iordania de sprijin "în aceste vremuri dificile"

04 Feb 2011   •   14:27

Într-un moment în care mai multe voci se fac auzite acuzând Statele Unite că "l-au abandonat” pe preşedintele egiptean Hosni Mubarak, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, s-a simţit datoare să-l sune, joi, pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, pentru a-i oferi asigurări privind sprijinul său "în aceste vremuri dificile”, în contextul în care regimul se confruntă cu o mişcare de contestare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de AFP.

Regele Abdallah al II-lea l-a destituit, marţi, pe premierul său, pentru a calma presiunile protestatarilor din stradă, care cereau plecarea sa. Dar opoziţia islamistă l-a criticat pentru alegerea lui Maaruf Bakhit ca înlocuitor al acestuia.

Doamna Clinton i-a dat asigurări regelui iordanian că SUA "abia aşteaptă să coopereze cu premierul Bakhit şi cu membrii noului său Cabinet”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley. Secretarul american a insistat asupra importanţei, pentru Statele Unite, a "continuării excelentei relaţii cu Iordania", adăugând că americanii sunt "dornici să susţină Iordania în aceste vremuri dificile".

Principala forţă a opoziţiei iordaniene, Frontul Acţiunii Islamice (FAI), aripa politică a mişcării Fraţii Musulmani, a făcut apel la organizarea unei noi manifestaţii, vineri, după cele organizate în ultimele zile. Aceste manifestaţii nu sunt străine de cele din Tunisia şi Egipt. "Vom susţine eforturile Iordaniei de a întreprinde reforme politice şi economice", a adăugat Crowley, notând că regele Abdallah a recunsocut faptul că ritmul reformelor a "încetinit". "Avem un program de ajutor economic foarte important cu Iordania. Acesta va continua. De asemenea, vom coopera cu această ţară pentru a vedea cum putem să susţinem dinamica reformei", a adăugat purtătorul de cuvânt.

×