x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA atacă heroina narco-jihadiștilor

SUA atacă heroina narco-jihadiștilor

de Şerban Mihăilă    |    30 Mai 2018   •   12:30
SUA atacă heroina narco-jihadiștilor

Raidurile aeriene agresive declanșate de Statele Unite asupra „fabricilor” de heroină din Afganistan îi determină pe liderii talibanilor să-și schimbe din mers strategia, în încercarea disperată de a-și proteja principala sursă de venit pentru finanțarea operațiunilor teroriste. Afganistanul rămâne însă cel mai mare producător mondial de opiu și heroină.

Din ce în ce mai agresive, atacurile aeriene americane asupra laboratoarelor afgane de prelucrare a opiului în heroină au dat peste cap strategia liderilor talibani. Molahul Manan, guvernatorul taliban din umbră al provinciei Helmand, cea mai mare regiune producătoare de opiu din lume, a ordonat mutarea „fabricilor” de heroină din zonele urbane în cele de munte, pentru a evita detectarea acestora și a proteja astfel principala sursă de venit a terorismului afgan. „Orice taliban care permite” prezența „facilităților” pentru droguri și heroină în zonele publice urbane „va fi pedepsit”, deoarece pune în pericol viețile rezidenților ce ar putea fi bombardați de aviația SUA, a spus Manan, citat de ziarul „The Guardian”, care a publicat  un mesaj privat al molahului, interceptat pe WhatsApp. Mișcarea islamistă pare să se teamă astfel și de revolta populației locale față de riscurile existenței laboratoarelor de heroină în mijlocul său, în condițiile în care narco-jihadiștii talibani controlează sau influențează nouă dintre cele 14 districte din Helmand, adică aproximativ 65 de procente din suprafața celei mai mari provincii de pe teritoriul afgan. În pofida celor opt miliarde de dolari alocați operațiunilor de combatere a drogurilor în Afganistan, de la începutul războiului, în octombrie 2001, țara rămâne pe primul loc în topul mondial al producătorilor de opiu și heroină. Producția afgană de opiu s-a dublat în 2017, ajungând la 9.000 de tone, marcând o creștere de circa trei ori mai mare decât în 2002, la sfârșitul primului an de prezență militară americană. Potrivit datelor furnizate de ONU și de comandamentul militar american, militanții talibani își finanțează peste 60 la sută din operațiunile teroriste din comerțul cu opiu și, anual, talibanii primesc peste 200 de milioane de dolari, în urma traficului cu substanțe narcotice. Sfârșitul anului trecut a adus o schimbare a strategiei militare a SUA în Afganistan, atunci când administrația Trump a ordonat o campanie aeriană fără precedent contra talibanilor și altor grupări teroriste. Atacurile au vizat în primul rând laboratoarele de heroină ale talibanilor  și au distrus cel puțin 73 dintre acestea, provocând teroriștilor pierderi de peste 42 de milioane de dolari, au anunțat oficialitățile de la Washington. Deruta talibanilor sugerează că intensificarea raidurilor „chirurgicale” asupra „fabricilor” de heroină produce acum primele efecte.

Din cauza unui laborator de droguri, sute de oameni sunt amenințați de bombardamente. Dronele au băgat spaima în oameni”.

Molahul Manan

×
Subiecte în articol: sua ataca heroina narco-jihadiștilor