x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au eșuat în amendarea unei rezoluții a ONU privind căsătoriile forțate

SUA au eșuat în amendarea unei rezoluții a ONU privind căsătoriile forțate

16 Noi 2018   •   10:04
SUA au eșuat în amendarea unei rezoluții a ONU privind căsătoriile forțate

Statele Unite ale Americii (SUA) au eşuat joi, la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în a face presiune pentru a aduce modificări la o rezoluţie asupra căsătoriei forţate, care ar fi restrâns accesul la sănătate reproductivă pentru tinerele fete, în pofida susţinerii din partea Chinei şi a ţărilor musulmane, informează vineri AFP. 

Cele patru amendamente propuse de SUA ar fi făcut ca informaţiile şi serviciile cu privire la sănătatea reproductivă să fie distribuite "în acord cu legislaţia naţională". 

Propunerile americane au fost respinse de votul unui comitet al Adunării Generale: 96 de ţări s-au opus, 33 au votat pentru şi 35 s-au abţinut. 

China, ţările din Golf, Pakistanul, Malaezia, Camerun, Libia, Djibouti şi Burundi au fost favorabile iniţiativei americane. 

Modificările propuse "nu ar fi adus atingere preferinţelor reproductive şi sănătăţii, dimpotrivă, ele le-ar fi îmbunătăţit, făcând referire la legile naţionale", a estimat diplomata americană Kelley Currie. 

Canada, care a susţinut rezoluţia alături de Zambia, a criticat tentativa americană de a opera amendamente. 

"Amendamentele propuse de SUA pun în discuţie formulările utilizate în cadrul ONU de decenii" pentru a lupta împotriva căsătoriilor forţate, a declarat ambasadorul canadian Marc-Andre Blanchard. 

După eşuarea tentativei americane de a aduna susţinători pentru amendarea rezoluţiei, aceasta a fost adoptată în consens de comitetul Adunării Generale. 

În fiecare an, 12 milioane de tinere se căsătoresc înainte de 18 ani, potrivit Naţiunilor Unite.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: casatorii fortate sua onu