x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au primit undă verde să impună tarife vamale suplimentare Uniunii Europene

SUA au primit undă verde să impună tarife vamale suplimentare Uniunii Europene

14 Oct 2019   •   12:17
SUA au primit undă verde să impună tarife vamale suplimentare Uniunii Europene

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a autorizat oficial Statele Unite să impună tarife vamale suplimentare pentru produse europene, în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de UE grupului Airbus.

Organismul de soluţionare a litigiilor de la OMC, alcătuit din reprezentanţii celor 164 de state membre, a autorizat astăzi Washingtonul să adopte contramăsuri împotriva UE şi a statelor care produc avioane şi componente Airbus: Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania. Autorizarea este formală şi ar fi putut fi oprită numai dacă toate statele membre OMC votau împotrivă.

Trei arbitri de la OMC au apreciat că împrumuturile preferenţiale acordate Airbus pentru dezvoltarea modelelor A350 şi A380 au provocat un prejudiciu pentru SUA, evaluat la 7,5 miliarde dolari. În consecinţă, Washingtonul poate riposta prin introducerea unor tarife vamale suplimentare pentru produse europene cu aceeaşi valoare.

La începutul acestei luni, SUA au avertizat că vor impune din 18 octombrie tarife vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus şi de 25% pentru produse provenite din Uniunea Europeană.
Sunt vizate în special produse din cele patru ţări care formează consorţiul Airbus, inclusiv măsline din Spania, confecţii din lână şi whisky din Marea Britanie, unelte şi cafea din Germania, vin din Franţa, dar și alte produse din UE, inclusiv brânzeturi din diverse regiuni. Sunt scutite însă vinul şi uleiul de măsline din Italia, alături de ciocolata europeană.

UE şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. OMC a decis până acum că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze, în caz contrar urmând să le sancţioneze.

Analiştii susţin că această dispută ameninţă să înrăutăţească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de mărirea taxele vamale introduse de Washington pentru importurile de oţel din UE şi de ameninţările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua ue tarife vamale