x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au publicat, din greşeală, o listă secretă cu obiective nucleare

SUA au publicat, din greşeală, o listă secretă cu obiective nucleare

03 Iun 2009   •   00:00

Guvernul american a dat publicităţii, din greşeală, un document confidenţial ce conţinea informaţii detaliate despre sute de obiectivele nucleare civile, programe de stat în domeniu, inclusiv hărţi care indică locurile exacte ale situării depozitelor cu combustibil nuclear.

Documentul a ajuns pe internet cu toate că cele 266 de pagini erau însemnate cu codul 'strict secret', relatează publicaţia The New York Times, citat de Agerpres.

Actul oficial a fost postat pe site-ul Direcţiei de informaţii guvernamentale (Government Printing Office Web).

Despre declasificarea documentului s-a aflat luni, 1 iunie, dintr-un buletin informaţional online dedicat secretului de stat, documentul secret fiind eliminat de pe site abia marţi seara, după o sesizare din partea redacţiei The New York Times.

Guvernul SUA intenţiona să trimită acest document Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), în cadrul unui program de supraveghere a programelor nucleare ale Statelor Unite ale Americii. Statul american a iniţiat acest demers în speranţa că exemplul lor va fi urmat şi de celelalte state cu potenţial nuclear, inclusiv Iranul, suspectat de derularea unui program de proliferare.

În data de 5 mai, preşedintele american Barack Obama a trimis documentul respectiv în Congres, după care actul a ajuns la Government Printing Office Web, de unde a şi ajuns în atenţia opiniei publice.

Unii experţi în tehnologii nucleare au minimalizat prejudiciul provocat de publicarea accidentală a documentului, argumentând că majoritatea informaţiilor conţinute, chiar şi în linii generale, este cunoscută marelui public. Nu de aceeaşi părere este David Albright, preşedintele Institutului pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS) care se ocupă cu monitorizează proliferării nucleare. El consideră că informaţiile deconspirate ar putea să-i ajute pe extremişti să intre în posesia de combustibil nuclear.

Deşi nu face referire în niciun fel la obiective nucleare militare de pe teritoriul SUA, raportul menţionat conţine numeroase detalii referitoare la programele nucleare derulate în prezent de trei mari laboratoare de stat americane care se ocupă de conceperea armelor nucleare. Acestea sunt laboratoarele din Los Alamos, Livermore şi Sandia. Însă cea mai consistentă scurgere de informaţii vizează Oak Ridge National Laboratory din Tennessee. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe nucleare