x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au tăiat finanţarea către UNESCO, pentru că a acceptat Palestina ca stat membru. Finanţarea SUA reprezintă 22% din bugetul organizaţiei

SUA au tăiat finanţarea către UNESCO, pentru că a acceptat Palestina ca stat membru. Finanţarea SUA reprezintă 22% din bugetul organizaţiei

01 Noi 2011   •   14:41
SUA au tăiat finanţarea către UNESCO, pentru că a acceptat Palestina ca stat membru. Finanţarea SUA reprezintă 22% din bugetul organizaţiei

Decizia UNESCO de a accepta Palestina ca stat membru al organizatiei a determinat SUA sa taie finantarea catre organismul cultural al ONU, care pierde astfel 22% din bugetul total. Nu doar UNESCO are de suferit, insa, ci si Statele Unite in sine, care risca sa-si piarda influenta pe care o exercita la nivel mondial prin intermediul ONU.

Finantarea acordata de SUA catre UNESCO a fost sitata in baza unei legi adoptate la inceputul anilor '90, care stipula ca orice organism ONU care accepta Palestinei statutul de membru nu va mai primi finantare.

Masura pune insa in pericol si interesele SUA, stat care s-a servit de organismele ONU de-a lungul timpului pentru a-si proteja interesele internationale.

Un astfel de organism este Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala, prin care industriile high-tech, a filmului, a muzicii isi puteau proteja drepturile de autor, inclusiv patentele, in strainatate.

De altfel, mai multe organizatii de lobby ale industriei high-tech din SUA au aglomerat institutiile Departamentului de Stat american imediat dupa anuntul sistarii finantarii catre UNESCO.

Interesele americane ar fi afectate si daca Palestina ar capata statut de membru in Agentia Internationala pentru Energie Atomica, al organism al ONU. Prin intermediul acestei agentii, guvernele din Occident pot monitoriza, de exemplu, programul nuclear iranian.

Alte agentii ONU care ar afecta interesele SUA, in cazul acceptarii Palestinei ca stat membru, ar fi Organizatia Aviatiei Civile Internationale sau Organizatia Mondiala a Sanatatii.

"Potentialul afectarii intereselor noastre este foarte mare, daca aceasta miscare va fi imitata si de alte organizatii ONU", a declarat Victoria Nuland, purtator de cuvant al Departamentului de Stat SUA.

Autoritatea Nationala Palestiniana si-a aratat deja intentia de a solicita statut de membru in Organizatia Mondiala a Comertului si in Curtea Internationala de Justitie. Acceptarea ca stat membru in UNESCO a fost privita drept un prim pas catre recunoasterea statului Palestina de catre comunitatea internationala.

"Este un punct de cotitura in istoria Palestinei. Inseamna ca majoritatea statelor lumii recunosc dreptul palestinienilor de a-si forma un stat independent", a declarat demnitarul palestinian Yasser Abed-Rabbo.

Demnitarii israelieni, pe de alta parte, au afirmat ca acceptarea Palestinei in UNESCO nu face decat sa ingreuneze negocierile de pace dintre Autoritatea Nationala Palestiniana si Israel.

"Credeam ca UNESCO se ocupa cu stiinta nu cu SF-ul", a declarat ambasadorul israelian la UNESCO, Nimrod Barkan.

Printre cele 107 state care au votat pentru acordarea statutului de membru pentru Palestina s-au numarat Rusia, China, India, Franta si Brazilia.

Printre cele 14 state care au votat contra s-au numarat SUA, Canada, Germania si Romania. S-au abtinut 52 de state, printre care Marea Britanie si Italia.

Autoritatea Nationala Palestiniana, care pana acum a avut statut de observator in UNESCO, a anuntat ca isi va folosi statutul de membru pentru a introduce in patrimoniul UNESCO situri istorice din Fasia Gaza, printre care si Biserica Nasterii Domnului din Betleem.

×