x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au trimis informaţii preliminare despre F-16, o delegaţie va discuta "variante financiare"

SUA au trimis informaţii preliminare despre F-16, o delegaţie va discuta "variante financiare"

20 Ian 2010   •   00:00

Ambasada SUA a transmis României "informaţii preliminare" despre avioanele F-16, surse oficiale susţinând că o delegaţie americană va discuta în februarie variante financiare referitoare la F-16, în timp ce partea suedeză care propune României Gripen militează pentru o achiziţie transparentă.

Ambasada SUA a anunţat miercuri răspunzând unei solicitări Mediafax că Statele Unite au transmis informaţii preliminare către MApN referitoare la avioanele F-16, răspunzând astfel unor întrebări formulate de Armata română. Ambasada nu a oferit detalii.

Potrivit Mediafx, surse oficiale au precizat că răspunsul în forma sa finală, oficială este aşteptat în ultima decadă a lunii ianuarie, iar în februarie urmează să sosească o delegaţie americană care să discute variante financiare referitoare la avioanele în uz (mentenanţă, pregătire şi alte aspecte).

MApN a anunţat la 11 septembrie că România a trimis la sfârşitul lui iulie 2009 o "scrisoare tip «Letter of Request»" Guvernului SUA în legătură cu avioanele F-16 şi a explicat că demersul este o procedură specifică în relaţia cu SUA, în concordanţă cu prevederile acordului referitor la programele de asistenţă economică şi tehnică, ratificat prin Ordonanţa 25 din 31 iulie 1996. Potrivit MApN, această procedură este specifică doar în relaţia cu Guvernul SUA, nu cu o firmă anume, iar în cazul în care s-ar ajunge la un acord, acesta ar fi încheiat cu Guvernul SUA şi nu cu o anume companie.

În vara anului 2008, Congresul SUA a aprobat solicitarea Agenţiei de Cooperare în Domeniul Securităţii şi Apărării de a fi de acord cu posibilitatea ca Pentagonul să vânda României 24 de avioane F-16 noi şi 24 de avioane F-16 de generaţii anterioare şi care necesită îmbunătăţiri. Agenţia respectivă a estimat această tranzacţie la aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

SUEDEZII REACŢIONEAZĂ
La rândul său, directorul de marketing pentru România al firmei Gripen, Richard Smith, a declarat miercuri că partea suedeză a făcut deja mai multe oferte avantajoase părţii române privind achiziţionarea de avioane Gripen. El leagă însă procedura de achiziţie de codul de conduită al EDA (Agenţia Europeană de Apărare) şi spune că semnarea acestuia de România ar fi garanţia pentru o procedură de achiziţie transparentă.

Smith, care a mai spus că a avut contacte cu oficiali români pentru a le prezenta ofertele şi că ştie că nu s-a luat încă o decizie, a criticat informaţiile referitoare la faptul că România ar achiziţiona gratuit avioane F-16 second-hand. "Nu există avioane gratuite. Aceste informaţii sunt un cal troian", comentează el, adăugând că oferta suedeză conţine o propunere de off-set de 100% şi are potenţialul de a crea mii de locuri de muncă. La rândul său, ambasadorul Suediei la Bucureşti, Mats Aberg, a susţinut, miercuri, că semnarea Codului de Conduită al EDA de către partea română ar fi "un lucru minunat".

El a precizat pentru Mediafax că, prin semnarea Codului EDA, ar fi "sigur că banii plătitorilor de taxe şi ai companiilor sunt investiţi într-o afacere corectă".

MapN are în program înlocuirea actualelor avioane MIG-21 Lancer. Analiza caracteristicilor tehnico-economice ale celor mai performante avioane multirol a determinat identificarea a cinci tipuri care satisfac cerinţele. Este vorba despre F-16 ­ Lockheed Martin, SUA, JAS-39 Gripen ­ SAAB, Suedia, Eurofighter Typhoon - consorţiu Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania, F-18 ­ Boeing, SUA şi Rafale ­ Dassault Aviation, Franţa. Un eventual contract de achiziţie ar putea fi semnat de MApN numai după luarea unei hotărâri în acest sens de către CSAT.

×
Subiecte în articol: externe