x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA avertizează Iranul să nu blocheze strâmtoarea Ormuz

SUA avertizează Iranul să nu blocheze strâmtoarea Ormuz

09 Aug 2018   •   16:00
SUA avertizează Iranul să nu blocheze strâmtoarea Ormuz

SUA sunt hotărâte să asigure cu o 'vigilenţă extraordinară' navigaţia prin strâmtoarea Ormuz, a avertizat un general american, după un exerciţiu naval iranian, pe care Washingtonul l-a considerat drept ameninţător. 

 

Iranul a efectuat săptămâna trecută un exerciţiu naval în Golf, cu doar câteva zile înainte de reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Teheranului. Acest exerciţiu a intervenit la o dată neobişnuită, întrucât Iranul desfăşoară, de obicei, aplicaţii de această natură şi de o astfel de anvergură pe parcursul lunilor de toamnă. 

'Este cât se poate de clar că au încercat să se folosească de acest exerciţiu pentru a ne trimite un mesaj', a reacţionat generalul Joseph Votel, comandantul forţelor americane din Orientul Mijlociu. Regimul iranian vrea să demonstreze că are 'capacităţi' militare în această strâmtoare strategică, care controlează Golful şi pe unde trece aproximativ 30% din petrolul global', a adăugat generalul Votel. 

El a precizat că Iranul dispune în această zonă, între altele, de mine, nave explozive, rachete de coastă şi radare. Dar 'noi suntem extraordinar de vigilenţi şi urmărim orice fel de schimbare' în regiune, a subliniat el. 'Una dintre misiunile noastre principale este asigurarea libertăţii navigaţiei şi a comerţului liber şi vom continua să facem acest lucru în întreaga regiune', a menţionat generalul american. 

Preşedintele iranian Hassan Rouhani avertizase luna trecută că Iranul ar putea închide strâmtoarea Ormuz. 'Noi suntem garantul securităţii acestei strâmtori dintotdeauna, nu vă jucaţi cu coada leului, altfel veţi regreta!', a avertizat el. AGERPRES

×