x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA. Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție privind formarea aleșilor împotriva hărțuirii sexuale

SUA. Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție privind formarea aleșilor împotriva hărțuirii sexuale

30 Noi 2017   •   12:20
SUA. Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție privind formarea aleșilor împotriva hărțuirii sexuale

Legiuitorii din Camera Reprezentanţilor din SUA au adoptat miercuri o rezoluţie privind formarea aleşilor şi a colaboratorilor lor împotriva hărţuirii sexuale, în condiţiile în care se înmulţesc acuzaţiile la adresa unor parlamentari în exerciţiu, informează AFP. 

Camera Reprezentanţilor a adoptat rezoluţia în unanimitate. Astfel, începând din 2018, fiecare dintre cei 435 de membri ai Camerei şi miile de salariaţi şi stagiari care lucrează aici vor trebui să urmeze cursuri de formare pe tema hărţuirii şi a "drepturilor şi responsabilităţilor" fiecăruia în mediul profesional. 

"Faptul că anumite persoane care lucrează aici suferă din cauza unui mediu ameninţător şi ostil, în condiţiile în care au venit să-şi slujească patria şi idealurile (...) este inacceptabil, este o ruşine. Nu putem tolera acest tip de comportament şi nu-l vom mai tolera", a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan. 

În Senat, cealaltă cameră a Congresului SUA, o rezoluţie similară a fost adoptată la 9 noiembrie, tot prin unanimitate de voturi. 

Acest vot este prezentat drept o primă reformă a unui sistem care, în prezent, este considerat învechit şi ostil victimelor hărţuirii în interiorul instituţiei. Începând cu anul 1997, au fost aprobate 264 acorduri amiabile în conflictele dintre angajaţi şi angajatori în Camera Reprezentanţilor, iar acestea fac în prezent obiectul plăţii unor indemnizaţii. Dintre aceste cazuri, nu se ştie câte au avut legătură cu hărţuirea sexuală. 

În prezent, decanul de vârstă din Camera Reprezentanţilor, democratul de Detroit, John Conyers, în vârstă de 88 de ani, este acuzat de hărţuire sexuală de către mai multe foste colaboratoare. El refuză să demisioneze, cu toate că cel puţin doi colegi democraţi i-au cerut să facă acest lucru. 

În Senat, democratul Al Franken şi-a cerut scuze pentru gesturi deplasate comise în urmă cu mai mulţi ani. 

În tabăra republicană, Roy Moore, candidat în Senat pentru un scrutin parţial în statul Alabama, la 12 decembrie, este acuzat de comiterea de agresiuni sexuale asupra minorilor în urmă cu câteva decenii, acuzaţii respinse de politician.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua hartuire sexuala