x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA cer Germaniei să excludă Huawei de la reţelele 5G şi să crească bugetul apărării

SUA cer Germaniei să excludă Huawei de la reţelele 5G şi să crească bugetul apărării

27 Noi 2019   •   15:23
SUA cer Germaniei să excludă Huawei de la reţelele 5G şi să crească bugetul apărării

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, Robert O'Brien, a cerut din nou guvernului de la Berlin să nu încheie contracte cu compania chineză Huawei pentru reţelele 5G şi, în virtutea ''rolului de lider mondial'' al Germaniei, această ţară să-şi sporească bugetul apărării, consemnează miercuri agenţiile EFE şi DPA.

''Ar fi fenomenal ca Germania să fie la înălţimea rolului ei ca unul dintre liderii mondiali (...) Faptul că Germania, în raport cu dimensiunea ei economică, cheltuie pentru apărare doar între 1,3% şi 1,4% din PIB înseamnă că mai are un drum lung de parcurs. Apreciem că Germania speră să ajungă la 2% până în 2031. Numai că acest 2% (din PIB pentru apărare) este doar un minim'', a spus Robert O'Brien într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild.

El a vorbit şi despre declaraţia ministrului german al economiei Peter Altmaier, care, de asemenea într-un interviu în care s-a referit la reţelele 5G, a făcut o comparaţie între SUA şi China, declarând că Berlinul nu a impus un boicot după dezvăluirile despre spionarea de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a convorbirilor de telefonie mobilă din Germania.

''Îl invit să vină în SUA pentru a învăţa câte ceva despre ţara noastră'', a afirmat O'Brien despre comentariile lui Altmaier, catalogate de ambasadorul SUA la Berlin, Richard Grenell, drept o ''insultă la adresa miilor de militari americani care ajută la asigurarea securităţii Germaniei''.

De asemenea, consilierul lui Trump s-a declarat surprins şi uimit că o democraţie occidentală cum este Germania ar putea permite unei companii ce are legături cu Partidului Comunist Chinez să-i construiască reţelele 5G.

Tot miercuri, cancelarul german Angela Merkel a îndemnat ţările UE să ajungă la un acord asupra unei abordări comune în ce priveşte China şi implementarea reţelelor de telefonie mobilă 5G.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua germania Huawei tehnologia 5g