x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA cresc spectaculos bugetul militar pentru Israel

SUA cresc spectaculos bugetul militar pentru Israel

de Şerban Mihăilă    |    27 Mar 2018   •   12:30
SUA cresc spectaculos bugetul militar pentru Israel

În timp ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și formațiunea sa politică aflată la guvernare, „Partidul Justiției și Dezvoltării”, au anunțat prin vocea oficiosului „Yeni Șafak” intenția de a forma „Armata Islamului” pentru a porni la luptă contra statului evreu, SUA au promis Israelului o sumă record pentru sistemele sale de apărare antirachetă. Sprijinul acordat de administrația Trump guvernului de la Ierusalim depășește orice așteptare.

Congresul SUA a suplimentat spectaculos bugetul pentru programele de apărare antirachetă ale Israelului, cu peste 148 de milioane de dolari. „Sunt încântat să anunț că membrii Congresului american au aprobat o sumă record pentru programul israelian de apărare contra rachetelor. Este vorba despre 705 milioane de dolari pentru 2018!”, a declarat, ieri, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Liberman, citat de publicația „The Jerusalem Post”. Potrivit șefului armatei israeliene, creșterea sprijinului acordat de SUA este destinată costurilor de producție ale sistemelor antirachetă „Iron Dome”, „David’s Sling” și „Arrow 3”. Aceste sisteme asigură statului evreu o umbrelă de protecție împotriva rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune utilizate de grupările teroriste și militanții Hezbollah, precum și contra mult mai sofisticatelor rachete balistice cu rază lungă de acțiune ale Iranului.

Teste militare de interes comun

Ultima generație a sistemului „Arrow 3”, care va fi testată în Alaska în această vară, pare să aibă o capacitate de interceptare eficientă la o altitudine mai mare și mult mai departe de teritoriul israelian, scrie „The Jerusalem Post”. Creșterea fondurilor americane va fi utilizată, de asemenea, în testarea și dezvoltarea tuturor sistemelor de apărare antirachetă, ce pot fi folosite ulterior atât de statul evreu, cât și de SUA. De altfel, tehnologia militară israeliană se dovedește extrem de performantă nu doar în scuturile contra rachetelor. După ce a realizat că vehiculele sale blindate sunt ținte vulnerabile în fața armamentului antitanc utilizat tot mai frecvent de insurgenții antiamericani pe fronturile din Siria și Irak, Pentagonul s-a hotărât, anul trecut, să instaleze pe tancurile sale sisteme militare israeliene de apărare, testate deja cu succes de statul evreu în Gaza. Anunțul de ieri al ministrului Lieberman a venit la numai câteva ore după ce sistemul „Iron Dome” a interpretat eronat focuri de armă venite din Fâșia Gaza, pe care le-a confundat cu un baraj de rachete, lansând în mod inutil aproximativ zece rachete interceptoare. Autoritățile militare de la Ierusalim au declanșat o anchetă pentru a clarifica incidentul.

Serviciile de informații militare israeliene au avertizat în privința unui posibil atac palestinian de proporții asupra statului evreu, înaintea  Zilei Independenței Israelului, de luna viitoare. În ultimul timp, tensiunile la granițele de nord și de sud ale Israelului au crescut alarmant.

„Mulțumesc marelui nostru prieten, Statele Unite, care a investit 6,5 miliarde de dolari pentru a apăra spațiul aerian al Israelului”.

Avigdor Liberman

×
Subiecte în articol: sua mareste bugetul militar