x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA denunţă tentativele Rusiei de "a reprima" libertatea presei

SUA denunţă tentativele Rusiei de "a reprima" libertatea presei

07 Iul 2018   •   08:15
SUA denunţă tentativele Rusiei de "a reprima" libertatea presei

Statele Unite au denunţat încercările guvernului de la Moscova de a continua "să reprime libertatea presei", cu zece zile înainte de summitul istoric dintre preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin.

 

"Guvernul rus continuă să reprime libertatea presei şi independenţa mass-media", a afirmat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert. "Condamnăm vizarea în special a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) şi Voice of America de legea rusă privind media 'agenţi ai străinătăţii'", a continuat textul. 

Posturile de radio în cauză, finanţate de Congresul de la Washington, precum şi alte şapte media care le sunt afiliate, au fost clasate ca "agenţi ai străinătăţii" în Rusia, in baza unei lege adoptată în noiembrie, ca reacţie la obligaţia ca postul rus RT să se înregistreze sub aceeasi denumire în Statele Unite. 

Comunicatul Departamentului de Stat a condamnat alta lege, aflata in dezbaterea Dumei de stat si care merge mai departe, extinzând titulatura de "agent al străinătăţii" la orice jurnalist care lucrează pentru media astfel înregistrate. "Proiectul de lege ar putea furniza guvernului rus un nou mijloc de lucru pentru a ţinti ziaristi independenţi şi bloggerii ca represalii la activitatea lor", a comentat diplomatia americana. 

Aceasta luare de pozitie surveine cu cateva zila inaintea întrevederii dintre Vladimir Putin şi Donald Trump. Summitul bilateral urmează să aibă loc la 16 iulie, la Helsinki, în Finlanda. Preşedintele american a dat asigurări că este "pregătit" pentru discuţia privată cu omul forte de la Kremlin, ironizându-i pe jurnaliştii care se întreabă despre lipsa lui de experienţă.AGERPRES

×