x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Diplomaţi chinezi expulzaţi

SUA: Diplomaţi chinezi expulzaţi

17 Dec 2019   •   19:30
SUA: Diplomaţi chinezi expulzaţi

China a taxat luni drept „greşeală” expulzarea a doi diplomaţi chinezi de către Washington, după apariţia unor informaţii în presă conform cărora respectivii oficiali au încercat în septembrie să pătrundă într-o bază militară americană, transmite AFP.

Este vorba despre cel mai recent incident care implică primele două puteri economice ale planetei, la câteva zile după anunţul unui armistiţiu în războiul lor comercial. Un articol apărut în „The New York Times” susține că SUA au expulzat „în secret” doi diplomaţi chinezi care au încercat în septembrie să pătrundă într-o bază militară din statul Virginia. Cel puţin unul dintre ei este suspectat de a fi agent al serviciilor de informaţii chineze, a adăugat cotidianul, care citează mai mulţi oficiali americani sub acoperirea anonimatului. Acestea ar reprezenta primele expulzări de diplomaţi chinezi din SUA pentru „spionaj” în ultimii peste 30 de ani. Întrebat pe tema acestui subiect, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Geng Shuang, a denunţat ieri acuzaţiile ca fiind „total contrare faptelor” şi a chemat autorităţile americane „să-şi repare greşeala”. El a precizat la un briefing de presă că Beijingul a „protestat oficial” la Washington. Incidentul a avut loc la un „obiectiv sensibil” din apropiere de Norfolk, Virginia, care găzduieşte forţe speciale. Doi oficiali ai Ambasadei Chinei la Washington, însoţiţi de neveste, au venit cu maşina la postul de control al bazei, dar, neavând autorizaţie, li s-a refuzat accesul.

 

În loc să plece, vehiculul şi-ar fi continuat drumul în bază, scăpând de controlul militarilor şi fiind, în final, blocat cu ajutorul unor camioane.

 

×