x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Donald Trump cere să se pună capăt 'represiunii brutale' în Venezuela

SUA: Donald Trump cere să se pună capăt 'represiunii brutale' în Venezuela

02 Mai 2019   •   20:45
SUA: Donald Trump cere să se pună capăt 'represiunii brutale' în Venezuela

Preşedintele american Donald Trump a cerut joi să se pună capăt 'represiunii brutale' în Venezuela, unde preşedintele Nicolas Maduro a îndemnat armata să 'lupte împotriva tuturor puciştilor', în contextul protestelor masive din ultimele două zile împotriva sa, potrivit France Presse.

'Rugăciunile noastre însoţesc poporul din Venezuela în lupta sa dreaptă pentru libertate', a afirmat Donald Trump într-o declaraţie făcută în grădinile de la Casa Albă cu ocazia 'Zilei naţionale a rugăciunii'.

'Reprimarea brutală a poporului venezuelean trebuie să înceteze şi trebuie să înceteze rapid', a adăugat el. 'Oamenii sunt înfometaţi. Ei nu au mâncare, nu au apă în una dintre cele mai bogate ţări din lume', a exclamat Donald Trump.

Statele Unite, care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar, au adoptat sancţiuni economice severe în încercarea de a-l determina pe Nicolas Maduro să plece de la putere.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a reiterat miercuri că o intervenţie militară a SUA nu este exclusă. 'O intervenţie militară este posibilă. Dacă este necesar, Statele Unite o vor face', a declarat şeful Departamentului de Stat.

Între timp a crescut bilanţul morţilor în urma reprimării brutale a manifestaţiilor împotriva lui Nicolas Maduro în ultimele două zile. Doi tineri venezueleni care fuseseră răniţi la demonstraţiile antiguvernamentale au decedat joi, ridicând la patru numărul total al manifestanţilor ucişi în confruntările cu forţele de ordine, potrivit AFP.

Aceştia din urmă sunt Yosner Graterol, de 16 ani, rănit marţi la manifestaţia organizată în oraşul La Victoria (nord), şi Yoifre Hernandez, de 14 ani - la cea din Caracas miercuri. Anterior, opozantul Juan Guaido, preşedintele autoproclamat al Venezuelei, informase cu privire la moartea a doi manifestanţi, citând organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului OVCS: un tânăr de 27 de ani, ucis marţi în statul Aragua (nord) şi o femeie de 27 de ani, care a decedat după ce fusese împuşcată în cap la marşul de 1 mai de la Caracas.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua Donald Trump venezuela