x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Hillary Clinton a revenit la Departamentul de Stat după absenţa de o lună

SUA: Hillary Clinton a revenit la Departamentul de Stat după absenţa de o lună

08 Ian 2013   •   11:54
SUA: Hillary Clinton a revenit la Departamentul de Stat după absenţa de o lună
Sursa foto: KAREN BLEIER / AFP

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a revenit luni la muncă, după o lună de absenţă cauzată de o serie de probleme de sănătate, şi cu câteva săptămâni înainte de a-i preda ştafeta succesorului său desemnat, John Kerry, informează Agerpres.

Hillary Clinton a fost primită de personalul Departamentului de Stat cu aplauze, ovaţii şi un cadou-surpriză, o cască cu blazonul instituţiei şi un tricou albastru de fotbal american, pe care erau înscrise numele "Clinton" şi numărul "112", reprezentând totalul statelor vizitate în timpul mandatului, un record pentru un şef al diplomaţiei SUA.

Viaţa la Washington este adesea "un sport de contact, uneori chiar şi în propria casă", a explicat semnificaţia cadoului Thomas Nides, adjunct al secretarului de stat.

Departamentul a difuzat ulterior fotografii în care Hillary Clinton apare surâzătoare, într-un sacou fuchsia, iar consilierii au dat asigurări că şefa lor era "superbă" şi "părea restabilită complet".

Hillary Clinton a condus luni o şedinţă a principalilor responsabili ai Departamentului, în care a insistat pe necesitatea aplicării recomandărilor comisiei de analiză create după atacul asupra consulatului american la Benghazi, recomandări ce vizează întărirea securităţii la posturile diplomatice de mare risc. Clinton a insistat ca toate cele 29 de recomandări ale comisiei independente să intre în vigoare încă în timpul mandatului său.

Hillary Clinton le-a declarat, de asemenea, colaboratorilor săi că va depune mărturie în faţa Congresului până când va părăsi Departamentul de Stat. Nu a fost stabilită încă data audierii, iar Congresul se află în vacanţă până la 21 ianuarie, ceea ce înseamnă că Hillary Clinton ar putea rămâne secretar de stat încă în jur de o săptămână după reînvestirea preşedintelui Obama.

Problemele de sănătate au împiedicat-o pe Hillary Clinton să fie audiată, la 20 decembrie, în faţa Congresului în legătură cu atentatul de la 11 septembrie asupra consulatului american la Benghazi. Atacul a declanşat o furtună politică la Washington, Departamentul de Stat fiind criticat pentru "rateuri" în materie de securitate. Opoziţia republicană a condiţionat chiar aprobarea numirii lui John Kerry de audierea dnei Clinton.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a dezvăluit luni o agendă săptămânală mai puţin aglomerată decât în mod obişnuit pentru hiperactivul secretar de stat, care se va întâlni joi cu preşedintele afgan Hamid Karzai, dar va renunţa la frecventele turnee cu avionul de până acum.

Hillary Clinton, în vârstă de 65 de ani, a fost spitalizată între 30 decembrie şi 3 ianuarie la New York din cauza unui cheag de sânge depistat la nivel cranian şi tratat cu anticoagulante.

În ultimele săptămâni, Departamentul de Stat a dat o serie de comunicate privind starea de sănătate a secretarului de stat american, fără însă a risipi toate nelămuririle legate de absenţa prelungită a dnei Clinton de pe scena publică.

Purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei americane, Philippe Reines, a anunţat la 9 decembrie că dna Clinton a fost nevoită să-şi anuleze un turneu în Africa de Nord din cauza unui "virus gastric". După o săptămână, acelaşi consilier şi medicii au afirmat că dna Clinton a suferit o "comoţie cerebrală" provocată de un leşin în urma unei puternice deshidratări.

Aceste ultime săptămâni încheie patru ani de mandat în care Hillary Clinton a promovat fără odihnă politica externă a preşedintelui Obama. Cu un total de aproape 400 de zile petrecute în deplasări externe, peste 1,5 milioane km parcurşi în avion şi 112 state vizitate, dna Clinton deţine recordul absolut pentru un secretar de stat al SUA

×