x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA impun noi sancţiuni Coreei de Nord

SUA impun noi sancţiuni Coreei de Nord

07 Mar 2018   •   06:46
SUA impun noi sancţiuni Coreei de Nord

Departamentul de Stat american a anunţat marţi că SUA au dovada folosirii de agent neuroparalizant VX pentru asasinarea fratelui liderului nord-coreean Kim Jong Un. Ca urmare, Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian.

 

Purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat într-un comunicat că guvernul american a stabilit pe 22 februarie încălcarea de către Coreea de Nord a legii din 1991 pentru controlul armelor chimice şi biologice, iar ca urmare noile sancţiuni au intrat în vigoare pe 5 martie.

Kim Jong Nam, fratele vitreg al lui Kim Jong Un, a fost ucis în februarie 2017 pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Două femei i-au aplicat pe faţă substanţa toxică letală.

Nauert, citată de DPA, a afirmat că SUA "condamnă cu fermitate utilizarea armelor chimice pentru un asasinat" şi că "etalarea dispreţului pentru normele universale împotriva utilizării armelor chimice demonstrează natura nesocotită a Coreei de Nord şi subliniază că nu ne putem permite să tolerăm niciun fel de program nord-coreean de arme de distrugere în masă".

Noile sancţiuni sunt în mare măsură simbolice, cum ar fi interdicţia de vânzare a armelor sau a produselor şi tehnologiilor cu risc tehnologic către Coreea de Nord, cu care Statele Unite nu au relaţii comerciale. Cu câteva ore mai devreme, un oficial american de rang înalt anunţase presa, sub rezerva anonimatului, că Statele Unite şi Coreea de Sud îşi vor relua exerciţiile militare comune după încheierea Jocurilor Paralimpice de la Pyeongchang.

Anunţul de la Washington survine la o zi după ce o delegaţie sud-coreeană de nivel înalt a fost primită la Phenian, pentru prima dată în ultimii zece ani, iar Kim Jong Un s-a arătat deschis faţă de ideea unui summit cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In.

La scurt timp după comunicatul Departamentului de Stat, un oficial de la Seul a făcut cunoscut că doi membri ai delegaţiei sud-coreene care s-a întâlnit liderul nord-coreean urmează să se deplaseze joi în SUA, pentru a informa Washingtonul despre rezultatul dialogului. AGERPRES

×