x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA încearcă să neutralizeze rețeaua extremistă Haqqani prin atacuri cu drone

SUA încearcă să neutralizeze rețeaua extremistă Haqqani prin atacuri cu drone

17 Oct 2017   •   11:41
SUA încearcă să neutralizeze rețeaua extremistă Haqqani prin atacuri cu drone

La cel puţin 26 de morţi se ridică bilanţul atacului cu drone efectuat luni seara de forţele SUA împotriva reţelei extremiste Haqqani într-o zonă tribală din Pakistan, la frontiera cu Afganistanul vecin, au anunţat marţi responsabili locali, citaţi de AFP. 

Un prim bilanţ dat publicităţii luni seara consemna cinci morţi. 

Atacul a vizat o reuniune a membrilor reţelei Haqqani, acuzată că a ţinut ostatică în decurs de cinci ani o familie nord-americană, care a fost eliberată abia săptămâna trecută. 

Întâlnirea reprezentanţilor acestei reţele a avut loc într-un complex dintr-o zonă tribală din Kurram, o regiune îndepărtată de la frontiera cu Afganistanul. Aceste lovituri intervin în timp ce SUA şi-au sporit presiunea asupra Pakistanului în ultimele luni pentru a combate Haqqani. 

"Prima lovitură a ucis cinci combatanţi din reţeaua Haqqani şi câteva minute mai târziu o a doua dronă a lansat încă două rachete când insurgenţii au sosit să recupereze corpurile din ruine", a declarat un oficial guvernamental din Kurram. 

"La ora actuală, 26 de corpuri au fost recuperate, iar cerul continuă să fie brăzdat de drone", potrivit acestuia. 

Bilanţul şi filmul evenimentelor au fost confirmate pentru agenţia de presă franceză de un alt oficial pakistanez. 

Potrivit celor doi responsabili, loviturile au avut loc la frontiera afgană, o mică parte a complexului vizat aflându-se pe teritoriul afgan. 

Haqqani este una dintre cele mai virulente facţiuni ale talibanilor afgani, fiind considerată responsabilă de atacuri sângeroase asupra forţelor NATO şi infrastructurii afgane în ultimii ani. 

Aceasta este suspectată de mult timp că întreţine legături cu serviciile secrete pakistaneze, un factor care a prejudiciat relaţiile diplomatice dintre Pakistan şi Statele Unite ale Americii. 

Islamabadul neagă că ar avea o atitudine tolerantă faţă de mişcările extremiste şi acuză Washingtonul că a ignorat mii de vieţi pakistaneze pierdute în lupta împotriva terorismului.

AGERPRES

×