x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA insistă: Turcia trebuie „să se debaraseze” de sistemul rusesc S-400

SUA insistă: Turcia trebuie „să se debaraseze” de sistemul rusesc S-400

22 Noi 2019   •   18:50
SUA insistă: Turcia trebuie „să se debaraseze” de sistemul rusesc S-400

Turcia trebuie „să se debaraseze” de sistemul de apărare antirachetă S-400 pe care l-a achiziţionat de la Rusia pentru a depăşi impasul în relaţiile cu Statele Unite ale Americii, a declarat un înalt responsabil al Departamentului de Stat american, subliniind că astfel de achiziţii reprezintă o ameninţare pentru capacităţile de apărare ale NATO, transmite Reuters.

„Este loc pentru ca Turcia să revină la masă. Ei (turcii) ştiu că pentru a face acest lucru, trebuie fie să distrugă, fie să returneze sau să scape în alt mod de S-400”, a declarat acelaşi responsabil într-o conferinţă de presă.

Ankara şi Washingtonul sunt în dezacord asupra achiziţionării de către Turcia a sistemelor de rachete sol-aer ruseşti S-400, despre care Washingtonul susţine că nu sunt compatibile cu apărarea NATO şi reprezintă o ameninţare pentru noul său avion invizibil F-35.

Ca represalii, SUA au suspendat Turcia din programul de producere şi achiziţionare a F-35 şi a avertizat cu privire la instituirea de sancţiuni americane din cauza acestei tranzacţii, sancţiuni pe care nu le-a impus încă.

Săptămâna trecută, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan (foto), şi preşedintele american, Donald Trump, s-au întâlnit la Casa Albă pentru a aborda divergenţele în creştere, de la S-400 până la politica în Siria. În cadrul acestor discuţii, Trump l-a îndemnat pe Erdogan să renunţe la S-400 şi să achiziţioneze în schimb sisteme americane Patriot.

Dar la revenirea la Ankara, Erdogan a declarat că i-ar fi spus lui Trump că Ankara nu va renunţa la sistemul de rachete rusesc S-400, menţionând în acest context legăturile strânse ale ţării sale în domeniul apărării cu Moscova.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: s-400