x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA își abandonează aliații kurzi în mâinile turcilor

SUA își abandonează aliații kurzi în mâinile turcilor

de Şerban Mihăilă    |    08 Oct 2019   •   10:33
SUA își abandonează aliații kurzi în mâinile turcilor
Sursa foto: SHEALAH_CRAIGHEAD

Statele Unite întorc spatele kurzilor, cei mai eficienți aliați pe care i-au avut în lupta contra organizației teroriste Stat Islamic, abandonându-și foștii parteneri în fața unei ofensive pe care turcii o pregătesc de multă vreme. Printr-o decizie surprinzătoare, administrația Trump a anunțat retragerea trupelor americane din nord-estul Siriei, dând astfel undă verde campaniei militare a Turciei contra kurzilor aflați pe teritoriul sirian.    

 

În luna ianuarie, președintele Donald Trump amenința că va „distruge Turcia, din punct de vedere economic”, dacă trupele trimise de Ankara vor ataca forțele kurde din Siria. De atunci, relațiile turco-americane păreau să meargă din rău în mai rău, fiind serios afectate de achiziționarea, de către Ankara, a sistemelor de apărare antiaeriană rusești S-400, precum și de procesul contra unor angajați locali ai consulatului american din Turcia. Duminică seară, Casa Albă a anunțat, însă, că SUA își retrag trupele din partea de nord-est a Siriei, lăsând astfel cale liberă unei iminente ofensive a trupelor turce împotriva forțelor kurde. Anunțul a fost făcut după o convorbire telefonică între Donald Trump și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Declarația nu face nicio referire directă la milițiile kurde din „Unitățile de Apărare a Poporului” (YPG), până mai ieri aliate de nădejde ale SUA, dar considerate „grupare teroristă” de către Ankara, din cauza legăturilor sale cu „Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)”, organizație kurdă care duce un război de gherilă pe teritoriul turc încă din 1984. „În curând, Turcia va avansa cu operațiunea pe care o planifică de multă vreme în nordul Siriei”, precizează comunicatul Casei Albe. „Forțele Armate ale Statelor Unite nu vor spriini și nici nu se vor implica în această operațiune. După ce au învins «Califatul» Statului Islamic (SI), forțele SUA nu vor mai fi prezente în imediata vecinătate”, mai anunță documentul. De asemenea, Casa Albă a mai informat că Turcia va prelua de acum încolo responsabilitatea pentru militanții SI capturați de forțele kurde în ultimii doi ani. „Guvernul SUA a exercitat numeroase presiuni asupra Franței, Germaniei și altor state europene, de unde provin mulți dintre luptătorii SI capturați, cerându-le să-i ia pe deținuți înapoi, dar acestea nu i-au vrut și au refuzat” să-i repatrieze, afirmă comunicatul. „SUA nu-i vor mai ține pentru o perioadă care s-ar putea prelungi în următorii ani și care ar putea însemna un cost uriaș pentru contribuabilii americani”. Forțele SUA din zona de frontieră cu Turcia, care numără în prezent sute de soldați, au început deja retragerea. Sub acoperirea anonimatului, o oficialitate americană a declarat pentru Reuters că, deja, comandantul Forțelor Democratice Siriene (FDS), o alianță de combatanți kurzi și arabi din care fac parte și milițiile YPG, a fost informat că SUA nu vor apăra FDS în fața iminentei ofensive militare a Turciei. FDS a acuzat Washingtonul pentru această retragere, afirmând că americanii și-au încălcat angajamentele asumate în fața aliaților kurzi, iar întreaga regiune va deveni o zonă de război. Kurzii au mai avertizat că SI se va organiza din nou în regiune. 

Trump: Siria, prea costisitoare

Preşedintele Donald Trump a susţinut ieri decizia administraţiei sale de a retrage trupele SUA din nordul Siriei, declarând că este prea costisitor să menţină sprijinul pentru forţele kurde care luptă contra SI. „Kurzii au luptat alături de noi, dar s-au cheltuit mulţi bani şi echipamente pentru a face asta. Ei luptă contra Turciei de decenii. Turcia, Europa, Siria, Iran, Irak, Rusia şi kurzii vor trebui acum să rezolve situaţia. Ei toţi urăsc SI, sunt inamici de ani întregi. Noi ne aflăm la 7.000 de mile depărtare şi vom sfărâma din nou SI dacă vine cumva în apropierea noastră. Este timpul să ieşim din aceste războaie ridicole şi fără sfârşit, dintre care multe sunt tribale”, a transmis Trump pe Twitter. Şeful Casei Albe a criticat apoi virulent ţările europene pentru faptul că refuză să repatrieze jihadiştii străini deţinuţi, statele respective considerând, în opinia lui, că SUA sunt mereu „fraierul” în legătură „cu NATO, cu comerţul, cu orice”.

Ankara jubilează

Ankara ameninţă de mai multe luni cu lansarea unei operaţiuni de anvergură aupra YPG, cu scopul de a constitui o „zonă de securitate” în nordul Siriei, care să separe forţele kurde de frontiera turcă și unde să fie aduși circa 2 milioane dintre cei 3,6 milioane de refugiați sirieni aflați acum pe teritoriul Turciei. În august, Turcia şi SUA au convenit asupra unui acord în vederea înfiinţării unei astfel de zone tampon, dar Ankara nu a încetat de atunci să denunţe întârzieri şi „manevre de evitare” din partea administrației de la Washignton.

Forțele americane nu și-au respectat angajamentele și s-au retras din zonele de graniță cu Turcia, care se pregătește acum să invadeze nordul și estul Siriei”.

Comunicat al kurzilor din FDS

 

×
Subiecte în articol: sua aliati kurzi grupare stat islamic