x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA nu acceptă o Coree de Nord nucleară

SUA nu acceptă o Coree de Nord nucleară

12 Iun 2009   •   00:00

Statele Unite nu vor accepta o Coree de Nord nucleară şi este hotărâtă să apere Japonia şi Coreea de Sud, a declarat nominalizatul pentru funcţia de ambasador pentru Asia.



Kurt Campbell a declarat în cadrul unei audieri din Senatul american că Phenianul a prezentat lumii o "provocare directă şi nesăbuită" cu recentul său test nuclear, scrie antena3.ro.

"Dacă sunt confirmat, voi colabora bilateral şi trilateral cu Tokyo şi Seul pentru a sublinia că nici Statele Unite şi nici aliaţii să nu vor accepta o Coree de Nord nucleară", declara Campbell .

"Şi nu va exista nici o greşeală: SUA este fermă în angajamentul de a respecta angajamentele privind apărarea aliaţilor săi".

Campbell a mai adăugat că Statele Unite lasă uşa deschisă totuşi pentru dialog.

În luna aprilie, Coreea de Nord s-a retras din negocierile în format de şase ce vizau renunţarea la programul său nuclear în schimbul unui ajutor comercial şi garanţii de securitate.

Unii analişti sud-coreeni cred că principalul scop al statului comunist este recunoaşterea ca stat nuclear înainte de o posibilă criză în ce priveşte succesiunea la putere, pe măsură ce starea de sănătate a lui Kim Jong-Il se înrăutăţeşte.

Campbell îl va înlocui pe Christopher Hill, arhitectul discuţiilor în format de şase, care a fost numit ambasador în Irak. Campbell a lucrat la Pentagon sub administraţia lui Bill Clinton. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe