x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Nu porți mască, ții cu Donald Trump!

SUA: Nu porți mască, ții cu Donald Trump!

de Şerban Mihăilă    |    08 Mai 2020   •   08:19
SUA: Nu porți mască, ții cu Donald Trump!
Sursa foto: shealah_craighead

Cu mască, fără mască? Această dilemă pare să devină o nouă declarație politică a americanilor, după faimoasele pălării „Să facem America măreață din nou!”, purtate ostentativ de susținătorii lui Donald Trump în campania electorală în urma căreia miliardarul populist avea să câștige cursa pentru Casa Albă. Decizia de a purta o mască în public se transformă treptat într-o alegere a taberelor, în mijlocul unui adevărat război al valorilor pe tema combaterii noului coronavirus.

 

În timp ce Statele Unite au trecut de câteva săptămâni în fruntea listei țărilor devastate de coronavirus, masca pare să devină pentru americani o abreviere vizuală a unei mari dezbateri, care îi pune, față în față, pe cei ce ascultă cu sfințenie de sfaturile oficialităților din domeniul sănătății și poartă măști, contra celor care își simt încălcate libertățile sau consideră COVID-19 o amenințare exagerată. Această rezistență la folosirea măștilor este alimentată de aceiași oameni care obiectează și la alte restricții impuse pentru combaterea virusului. Tonul a fost dat chiar de președintele Donald Trump, care nu a purtat mască în timpul unei vizite la un depozit pentru fabricarea acestui tip de echipament de protecție, dar și de o serie de lideri republicani, care contestă eficiența măștilor. Aceste semnale trimise de la cel mai înalt nivel sunt privite cu mare îngrijorare de experții medicali, într-un moment în care tot mai mulți americani revin în spațiul public. „Există o cultură atât de puternică a individualismului, încât, chiar dacă se dorește ca oamenii să fie protejați, cetățenii nu vor ca autoritățile să le spună ce să facă”, remarcă un profesor de inginerie specializat în transmiterea prin aer a virusurilor, citat de AP. Inconcludența științifică și modificările de la o zi la alta a recomandărilor federale aveau să stârnească, de altfel, o întreagă dezbatere politică pe această temă. Inițial, în mijlocul unei crize a materialelor de protecție, oficialitățile din domeniul sănătății declarau că măștile nu sunt necesare. Ulterior, când numărul victimelor a început să scape de sub control, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a început să recomande purtarea măștilor în public. Un sondaj realizat de AP în colaborare cu Centrul NORC pentru Cercetări în Afaceri Publice dezvăluie însă că, spre deosebire de măsura distanțării sociale, cu care toată lumea este de acord, purtarea măștilor pare să devină o chestiune de opțiune politică. Astfel, remarcă AP, este mult mai probabil ca simpatizanții democrați să poarte măști atunci când pleacă de acasă, decât cei republicani. Mai exact, 76% dintre democrați poartă mască, față de numai 59% dintre republicani.

 

Masca, miză electorală

În discuții private cu consilierii săi, Trump este de părere că, în cazul în care ar purta mască, ar transmite „un mesaj greșit”, dezvăluie AP, citând surse din administrație și din echipa de campanie a președintelui. Șeful Casei Albe, care a căzut periculos în sondaje din cauza pandemiei, se teme că purtarea măștii ar transmite electoratului că este mai preocupat de sănătate decât de redeschiderea economiei naționale, subiect considerat de echipa sa drept punctul forte al campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Nu în ultimul rând, susține AP, Trump, o persoană extrem de preocupată de imaginea sa, le-ar fi mărturisit apropiaților că se teme să nu arate ridicol în aparițiile sale televizate. Concomitent, aversiunea lui Trump față de mască pare să fi semănat confuzie în rândul colaboratorilor săi apropiați, care par să evite folosirea acesteia, tocmai pentru a nu face notă discordantă cu șeful lor. Cu mască, fără mască, Trump are, deocamdată, mari motive de îngrijorare pentru alegerile din noiembrie.

 

„Există o cultură atât de puternică a individualismului, încât, chiar dacă se dorește ca oamenii să fie protejați, cetățenii nu vor ca autoritățile să le spună ce să facă”.

Linsey Marr, profesor de inginerie la Institutul Politehnic din Virginia

×