x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA plănuiau un război nuclear. Un document semnat de Jimmy Carter putea schimba soarta omenirii

SUA plănuiau un război nuclear. Un document semnat de Jimmy Carter putea schimba soarta omenirii

17 Sep 2012   •   12:21
SUA plănuiau un război nuclear. Un document semnat de Jimmy Carter putea schimba soarta omenirii

Documente declasificate dezvaluie, in premiera, cum fostul presedinte american Jimmy Carter planuia un razboi nuclear, scrie Daily Mail.

Pe 25 iulie in acel an, presedintele Jimmy Carter a semnat directiva numarul 59, un document controversat care schimba politica nucleara a SUA, oferindu-le presedintilor mai multa discretie in planificarea si punerea in aplicare a unui atac nuclear.

Autorii documentului credeau ca recurgerea la arme nucleare pentru invingerea trupelor conventionale nu va conduce neaparat la distrugerea planetei.

Fragmente ale documentului fusesera publicate la acea vreme, dar Arhiva pentru Securitatea Nationala a dezvaluit prima data, pe site, documentul in intregime.

Potrivit documentului PD-59, SUA erau pregatite sa poarte un razboi nuclear, iar administratia Jimmy Carter incerca sa se doteze cu capacitati nucleare care sa asigure "un mare nivel de flexibilitate, supravietuire si performante corespunzatoare in fata inamicului".

×